MITEN OTTAA PAREMPIA KUVIA PUHELIMELLASI

Valokuvaaminen on ollut lähellä sydäntäni jo monta vuotta. Oikeastaan niin kauan kuin olen blogannut, sillä aloitin bloggaamisen valokuvaus mielessäni. Tämä on niin suuri harrastukseni, että otan aina kaikki sisareni juhlien kuvat, olen tällä hetkellä Kampaamo Pesulan somen kuvavastaava sekä lukioon pyrkiessäni hain (ja pääsin) medialinjalle sekä kävin kaikki lukion tyarjoamat valokuvauskurssit. Joita oli yhteensä 5. En ole ammattilainen, mutta tietoa sekä pientä taitoa minulta löytyy. Varsinkin nyt kun ostin uuden järjestelmäkameran niin olen intoillut jälleen valokuvaamisesta. Opetellut myös innokkaana uudelleen sen käyttöä, sillä viimeksi pitelin järjestelmäkameraa kädessä kolme vuotta sitten.

Osa kuvista minulla tulee kuitenkin otettua puhelimella. 1) koska se on aina mukana ja 2) se on helposti napattavissa, kun täytyy nopeasti ottaa kuva. Koska otan puolet kuvistani puhelimellani niin olen myös opetellut sen salat saadakseni itseäni miellyttäviä kuvia. Itselläni on tällä hetkellä iPhone 6s ja vaikka ohjenuorani painottuvat iPhonen käyttäjille niin voit silti itse soveltaa näitä omalle puhelimellesi. Teen tämän postauksen, sillä tiedän ettei kaikilla ole varaa tai edes halua käyttää rahaa monen sadan euron hyvään kameraan vain instagram kuvien vuoksi tai edes blogin. Voit saada kuitenkin puhelimellasi yhtä hyviä tuloksia, kunhan vain osaat käyttää laitettasi sekä tiedät mitä teet.

kokeile erilaisia taustoja // Kuvatessassi tausta on hyvä ottaa huomioon. Jos kuvaat jotain esinettä niin saat hyviä ehdokkaita keittiötasosta, ruoka- ja kirjoituspöydästä, lattiasta tai vaikka matosta. Kokeile erilaisia pintoja, materiaaleja ja näin saat tietää mikä on paras vaihtoehto. Jos puolestaan kuvaat ihmistä, toista henkilöä tai sinusta otetaan kuva kokeile eri paikoissa kuvaamista, jotta tiedät mikä on paras mahdollinen tausta. Liikkumalla ja vaihtamalla paikkaa, voit myös huomata; "Hei! Tässähäh on parempi valaistus kuin äskeisessä." Älä koskaan tyydy ensimmäiseen vaihtoehtoon.

aina tarkenna // Tarkista aina, että kuva on keskitetty/tarkennettu. Tämän pitäisi olla ilmiselvä asia, mutta joiltakin se unohtuu varsinkin jos kuvia räpsitään monta kappaletta. Itselläni on mennyt moni hyvä kuva huonoksi koska keskittyminen on unohtunut. Iphonella on helppo tarkentaa/keskittää. Painat vain kerran ja siinä se. 
Tässä vielä oma vinkkini; Jos tahdot vaihtaa kuvakulmaa, mutta tahdot pitää keskityksen samassa kohdassa niin paina ruutua pohjassa. Näet keltaisen neliön joka ns. välähtää kolmesti. Tällöin voit aivan huoletta siirrellä puhelintasi, mutta tarkennus ei poistu mihinkään siitä tietystä kohdasta.

hyvä valaistus // Tämä on varmaan se tärkein asia. Jotta saisit hyvä laatuisia kuvia valaistuksen täytyy olla hyvä. Liiankin hämärässä otetuista kuvista tulee hiukan rakeisia ja tarkennus ei auta asiaa. Itse suosin luonnon valoa, mutta ammattimainen valaistuskin on hyvä vaihtoehto. Jos sellaista ei löydy koita hyödyntää valoketjua tai taskulamppuja.

älä käytä salamaa // Se voi olla hyvä idea typeriin kuviin baarissa, jotka jää vain kavereiden väliseksi nauruksi, mutta julkaisuun meneviin kuviin se on vain kauhea. Se saa kuvassa näkyvän esineen/henkilön näyttämään litteältä ja salamalla on tapana myös muokata hiukan värejä. Jos yrität ottaa hyviä kuvia vältä salaman käyttöä.

vaalenna varjoja // Joskus kuvia ottaessa ilmestyy varjoja, jotka voivat olla hiukan karkeita. Tämä tarkoittaa siis sitä, että varjot ovat hyvin tummia ja kontrastisia. Välttääksesi tämän yritä olla ottamatta kuvia suoraan keskipäivän auringon valaisemana. Aamujen ja myöhäsiltapäivien aurinko on paljon paljon parempi vaihtoehto. Tällöin aurinko ei ole niin korkealla, jotta esineiden tai sinun varjostasi tulisi niin kova. Jos löydät kuitenkin itsesi tilanteesta, jossa varjot ovat ihan liian tummat voit aina muokata niitä vaaleammaksi.

editoi puhelimellasi // Jos otat kuvia puhelimellasi niin voit yhtä hyvin editoikain sillä. Itse teen kaikkien kuvieni editoinnin puhelimellani käyttäen VSCO:ta ja PS Express sovelluksia. Jos postaus kuvien muokkauksesta kiinnostaa niin ilmoita ihmeessä kommenteissa!

käytä ruudukkoa // Itse tein sellaisen virheen, että lopetin ruudukon käyttämisen. Tuo ruudukko varmistaa sen, että saat kuvistasi mahdollisimman suoria tai vaikka hiukan vinojakin. Sinun ei tarvitse muokkaus vaiheessa lähteä kääntämään kuvaa, joka tarkoittaa myös sitä, että osa kuvasta menee silloin piiloon. 
Ruudukon sääntö on yleensä se, että esine/henkilö olisi keskellä. Tällöin kuvasta tulee voimakkaampi, mutta joskus kuva on huomattavampi kun kuvattava ei ole täysin keskellä. Ruudukko auttaa myös tarkentamisessa. Jos sinulla ei ole ruudukkoa, etkä tiedä mistä sen saisi päälle niin mene vain asetukset > kamera > ruudukko päälle.

älä käytä zoomia // Zoomaus on hyvä vaihtoehto ammattimaisessa kuvauksessa järjestelmäkameran kanssa, mutta ei puhelin kuvauksessa. Yksinkertaisesti zoomaus iPhonessa on järkyttävä ja se välittömästi laskee kuvan laatua. Näin et saa kuvasta teräväpiirtoista. Jos sinun on aivan pakko päästä lähemmäksi kuvattavaa kohdetta niin itse menisin joko lähemmäksi tai ottaisin normaalisti kuvan ja muokkaisin sen näyttämään kuin kuva olisi otettu lähempää.

syväterävyys // Kun otat kuvia ja jos tahdot lisätä syvyyttä tehdäksesi kuvistasi kiinnostavimpia niin laita jotakin kuvattavan asian taakse. Tämä lisää kuvaan pientä sumennusta ja antaa kuvallesi sen extra lisäyksen. Totta kai ihan oikealla kameralla sekä kunnon linssillä tällä tavoin kuvasta saa vielä upeamman, mutta tämä toimii yhtä hyvin iPhonellakin.

Tässä on postauksia joiden kuvat olen ottanut omalla puhelimellani:


Mitä vinkkejä itse antaisit puhelimella valokuvaamiseen?

Muista seurata blogia myös Facebookissa, Bloglovinissa ja Instagramissa (@paulinetheblog)

8 kommenttia:

 1. Hyviä vinkkejä! Itse otan vain kännykän kameralla kuvia eikä minulla ole intoa tutustua järjestelmäkameran ominaisuuksiin.

  https://www.lily.fi/blogit/villa-lehikko-20

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Järkkäri on juu enemmän ehkä sellainen ammattilaisten ja amatöörikuvaajien väline, jota suosittelen vain silloin jos oikeasti tahtoo ottaa hyvä laatuisia kuvia myös muuten kuin vain bloggaamiseen tai juuri instagramiin.

   Poista
 2. Kiitos vinkeistä! Haluaisin oppia paremmaksi kuvaajaksi. Kännykällä tulee kuvat räpsittyä. Kaapissa on pölyttymässä myös järjestelmäkamera, jonka sielun elämään en ole vielä saanut aikaiseksi perehtyä. T: Surkea kuvaaja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä :)
   Toivottavasti näistä on jotain apua!

   Poista
 3. Hyviä vinkkejä ja kiva, hyödyllinen postaus :) Oon aina ihaillut sun ottamia valokuvia, sillä niissä on kiva värimaailma ja ne on mun mielestä ollut aina taitavasti otettuja :) Mua kiinnostaa siis ehdottomasti myös kuvanmuokkauspostaus!

  https://www.stoori.fi/aurore/

  VastaaPoista
 4. Hyviä vinkkejä, kiva postaus! :)
  Itse otan kaikki blogin kuvat kännykällä ja varsinkin näin talvella kun valoisia tunteja on päivässä vain rajallinen määrä, niin kuvien ottaminen on melkoista säätämistä. Usein vain odottelen että tulisi aurinkoinen päivä, niin saa napattua kuvat ilman lisävalojen tms. apua. :D Mäkin käytän tota VSCO-sovellusta, se on aika näppärä. :)

  VastaaPoista
 5. Itselläni on iPhone ja tosiaan sillä on helppo tarkentaa. Hyviä vinkkejä parempien kuvien ottamiseen. Kivalta näyttää nuo puhelimen kuoret, ainakin noin sivusta. https://www.iphonekuoret.fi/

  VastaaPoista

Pidetään kommentikenttä siistinä, kiitos ♥

Viimeisimmät postaukset