5x ONGELMAA SOSIAALISESSA MEDIASSA

Sosiaalisen median käyttöni osalta tämä vuosi on lähtenyt hyvin hiljaisesti käyntiin. Kauheasti mitään ei ole tullut postattua, sillä kaikkea on meneillään ja ensimmäisenä mielessäni ei ole ollut mitä julkaisen instagramissa, mitä kirjoitan blogiin tai mitä kirjoittaisin twitteriin. Ehkä se ei ole päälimmäisenä ajatuksissa, mutta kyllä välillä pohdin, mitä sitä seuraavaksi julkaisisi.

Tällainen idea pomppasi mieleeni kertoa viisi ongelmaa, jotka itse näen sosiaalisessa mediassa. 

some ei koskaan nuku // Tai ylipäätänsä edes lepää. Sosialinen media on nyky ajan ihmisten tapa karata omaa todellisuuttaan ja jopa seurata muiden elämää. Olemme uteliaita otuksia ja toisten elämä saattaa välillä herättää enemmän kiinnostusta kuin oma. Ette uskokaan kuinka moni oikeasti kampaamossa nappaa ensimmäisenä uusimman seiskalehden käteensä.
Some päivittyy koko ajan ja sen vuoksi joillekin on tärkeää pysyä ajan tasalla, joka merkitsee sitä, että nenä pysyy liiankin usein kiinni puhelimen ruudussa. Koko ajan tulee uusia päivityksiä, turhia ja merkirtyksellisiä, jotka täytyy vain käydä läpi.

sinun kuuluu olla aktiivinen // Jos siis seuraajien määrä on tärkeää. Olen huomannut sen, että jos et julkaise säännöllisin väliajoin jotakin - varsinkin instagramissa - niin sitten seuraaja määräsi pienentyy. Itselleni luvut eivät ole tärkeitä, sillä en itse elätä itseäni somen käytölläni, mutta toki innostun kun lukumäärä ylittyy tietyn rajan sekä ihmettelen, kun joku lopettaa seuraamisen.
Monille sisältö saattaa olla hyvin kiinnostavaa, mutta jos sinulla ei ole aikataulua sen julkaisemiselle niin silloin saatat menettää montakin seuraajaa. Ei ole väliä vaikka suunnitteilla olisi kuinka hyvää ja jännittävää sisältöä tulossa, jos et ole jollain tasolla järjestelmällinen julkaisujen kanssa, menetät seuraajia.
Oma youtube kanavani on tällä hetkellä sellainen johon ei niin aktiivisesti tule sisältöä. Aina kun julkaisen jotakin niin kolme lähtee, mutta kolme uutta myös tulee lisää. Ihana noidan kehä.

seuraus seurauksesta, kommentti kommentista // Ihmisen luontoon kuuluu, että jos teen jotakin niin tahdon myös jotain takaisin. Harva tekee asioita vain hyvän olon tunteesta ja se pätee ihan somessakin. Joskus viisi vuotta sitten tällainen "vaihtokauppa" kuin seuraus seurauksesta ja kommentti kommentista, kuulosti todella hyvältä, mutta mielipiteet muuttuvat.
Seuraus seurauksesta on sellainen "sopimus", jolloin suostut seuraamaan toisen somea - blogia, instaa, twitteriä jne. - huolimatta toisen henkilön tuottamasta sisällöstä. Monet myös nopeasti "purkavat" tämän sopimuksen lopettamalla seuraamisen, sillä tahtoivat itse kasvattaa seuraajiensa lukumäärää. Kommentti kommentista on myös hiukan epäreilu, sillä et koskaan tiedä, mitä toinen aikoo kommentoida ja usein se on tyyliä; "Kivat kuvat", "Ihana olkkari teillä" tai "Kiva asukokonaisuus". Muutaman sanan lause, joka antaa ymmärtää, ettei nyt ole edes luettu koko postausta. Tämä on vain hyvä tapa saada omalle somelle katseluita/uusia seuraajia. Kaikki eivät tietenkään ole tällaisia, mutta suurin osa uusista bloggaajista ja pieni lukijakuntaisista tekee tätä, sekä vielä lisää oman bloginsa osoitteen, jotta joku klikkaisia siitä.

liika rohkeus ja ajattelemattomuus // Kommentoinnista puheen ollen, monilla syntyy liikaa rohkeutta, kun he päätyvät julkaisuihin ja sen kautta kommenttiboksiin. Omien ajatusten kertominen on hyvästä, mutta jotkut kommentit voi jättää oman onnensa nojaan. En puhu pelkästään niistä, joilla on tarkoitus loukata, vaan sellaisista joista huomaa, ettei kyseinen henkilö ole joko ajatellut kunnolla tai sitten hän yrittää tahallaan saada jotain "draamaa" aikaiseksi. Maailmassa on oikeasti suorapuheisia, typeriä ihmisiä sekä sellaisia, joilla on paha olo, ja sen pahan olon saa lievitettyä vain levittämällä sitä. Jodel on minusta oiva paikka purkaa sitä "vihaa ihmiskuntaa kohtaan".

jos jaat kerran sinun tulee jakaa aina ja kaikki // Joillakin on jostain syystä sellainen kieroutunut ajattelu tapa, että jos kerran jaat jotakin somessa niin sitten sinun kuuluu jakaa kaikki mahdollinen kovasta erosta aamup*skaan asti. Varsinkin siinä vaiheessa jos ihmisiä kiinnostaa elämäsi. Jos sanot; "En tahdo puhua asiasta", niin muutama hyökkää lauseella, mitäs sitten jaat elämääsi ellet aio kaikkea kertoa. Olen itsekin törmännyt somepersooniin joiden elämä on hyvin kiinnostavaa, mutta sitten kun miettii asiaa omalla kohdalla niin tahtoisinko jakaa aivan kaiken? En usko, että itse pystyn edes joitakin asioita avaamaan ja jakamaan. En ainakaan tällä hetkellä. Vaikka oma elämä olisi kuinka tylsää ja tavanomaista niin se ei silti tarkoita, että toisen täytyy jakaa surunsa, ilonsa, vihansa ja rakkautensa kokonaan vain luodakseen viihdettä.

Mitä itse pidät ongelmana sosiaalisessa mediassa?

7 kommenttia:

 1. Hyvä teksti! Itse olen pohtinut samoja asioita parin päivän ajan ja olen päätynyt lopputulokseen, että mediasta etsitään liikaa esimerkkejä ja siitä ollaan todellakin liian riippuvaisia. Instagram yleensä näyttää tietyn osan ihmisen elämästä, mutta katsojan silmissä se voi näyttää ihan joltain muulta. Somessa eksyy kaikenlaisiin mielipiteisiin ja kuviin eikä niitä tarvitse ottaa niin henkilökohtaisesti.

  Myös tuntuu välistä, että ainoa tapa kommunikoida ystävien kanssa tapahtuu pelkästään sosiaalisen median kautta.

  Myös sinun kirjoituksen lopussa, oli se tärkeä pointti että kaikkea ei tarvitse sinne jakaa. Jotkut asiat on hyvä käsitellä yksin eikä jakaa maailmalle. Kuitenkin se oma elämä on tärkeämpi, kun seuraajien määrä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)
   Jotkut ovat kyllä hyvin herkkiä sille, että uskovat kaiken mitä somessa näkevät tai sitten automaattisesti olettavat kaiken olevan helppoa jollekin ihmiselle, koska hän on sattunut julkaisemaan hiukan "lavastetun" kuvan. Eihän ihan aina koti näytä siltä, että se on valmis vieraita varten.

   Poista
 2. Ihan tosijuttuja jokainen näistä! Välillä on väsyttävää, että some ei ikinä nuku ja aina tapahtuu jotain, mutta toisaalta sieltä löytää aina jotain tekemistä kun tylsyys iskee. Tästä onkin puhuttu jo paljon, mutta mun mielestä somessa suurin ongelma on edelleen se, että elämää kiillotetaan liikaa. Kaikkia juttuja ei tietenkään tarvitse kertoa ellei halua, kuten itsekin postauksessasi sanoit, mutta somessa elämästä tulee helposti vääristynyt kuva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Some on just todella hyvä tylsyyden tappaja ja siellä julkaisusta sisällöstä on helppo alkaa puhumaan, jos hiljaisuus yllättää.
   Toi on ihan totta, että jotkut kiillottaa liikaa. On ihan eri asia jättää asioita kertomatta niiden henkilökohtaisuuden vuoksi kuin muuttaa se somessa valkoiseksi valheeksi. Varsinkin kun sitten on näitä jotka ottaa herneen nenään jokaisesta asiasta, sillä kokevat olevansa oikeutettuja tietämään mikä on asian oikea laita.

   Poista
 3. Mua ärsyttää ihan sikana noi seuraaja seuraajasta, kommentti kommentista-tyypit! Eikä niinkään blogimaailmassa, koska täällä sitä ei mun mielestä niin paljoo tapahdu, mutta päivittäin Instagrammissa tulee uusia seuraajia, jotka lähtevät heti pois kun tajuavat etten seuraa takaisin. Tää on mun mielestä ihan superärsyttävää! >:(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Blogimaailmassa se ei ole enää niin yleistä, joka on oikeastaan aika helpottavaa, mutta instagramissa se on juuri raivostuttavaa. En itse ole koskaan edes lähtenyt siihen mukaan, koska juuri ne jotka sitä ehdottavat eivät julkaise sellaista sisältöä joka olisi minusta kiinnostavaa tai inspiroivaa sekä he ovat yleensä niitä jotka heti lopettavat seuraamisen kasvattaakseen omaa seuraaja kuntaansa. Tää on kyllä superärsyttävää

   Poista
 4. Erittäin hyvä postaus. Mulla on samanlaisia ajatuksia somelle. En itseasiassa käy enää omassa instatilissä koskaan, missä seurasin kaikkia tuttuja ynnä muita, koska minusta Instassa tulee kamalat paineet omien kuvien kanssa kun katselee kaikkien muiden täydellisiä kuvia. Mulla on toinen käyttäjä, mutta sillå seuraan ainoastaan kaikkia meikkiguruja ym ja käyn aina silloin tällöin katsomassa heidän sisältöään, joka inspiroi. Oon kokenut että on helpompaa elää ilman ihmisten'täydellistä' elämää ja feediä. Oon ehkä vähä outo asian suhteen.😄 Kaikilla muilla ikäisillä kun on insta ja sitähän katsotaan joka viides minuutti :D Facea käyn joskus kun on oikeen tylsää katsomaan. Mutta eniten luen blogeja ja katselen tubea.

  VastaaPoista

Pidetään kommentikenttä siistinä, kiitos ♥

Viimeisimmät postaukset