6x MIKSI KANNATTAA LUKEA

kirja5

"I do believe something very magical can happen when you read a good book." -- J. K. Rowling

kirja2

Muistan kuinka ala-asteella olin todella kova lukemaan kirjoja. Lempikirjasarjani oli Neiti etsivä (eikä vain sen takia, että suomennetussa versiossa päähenkilön nimi on Paula) ja ahmin oikeasti jokaisen niistä. Pidin myös hyvin paljon fantasiasta ja siihen taisinkin ihastua lukiessani todella paksun kirjan, jonka nimeä harmillisesti en muista enää. Yläasteelle siirryttyäni lukeminen väheni, koska kuulosti typerältä lukea huvikseen. Luin ainoastaan niitä, mitä muutkin lukivat eli Potterit ja Twilight sekä John Greenin kirjat. Lukiossa puolestaan pakotettiin lukemaan ihan ihme kirjoja, joten intoni lukemiseen kuoli kokonaan hetkeksi. Siihen saattoi myös vaikuttaa lukiosta tullut testitulos, jossa ilmoitettiin että minulla on pienimuotoinen lukihäiriö. Ei ole kiva tietää, että sinussa on jotain vikaa ja se vaikeuttaa sellaisen asian tekemistä, jota kuitenkin rakastat yli kaiken.

kirja6

Elokuvissa, sarjoissa, lauluissa ja jopa itse kirjojen sisällä ne jotka huvikseen lukevat ovat niitä outoja, nörttejä ja yleensä jopa kiusattuja tyyppejä. Kuorolaiset, koulun lehteen valokuvaavat ja miespuoliset cheerleaderit ovat cooleja, mutta lukutoukat eivät. Kerron sinulle kuusia asiaa, miksi on parempi olla se lukutoukka.

kirja3

1. Mielikuvitus | Lukemisen avulla altistut todella monelle ihanalle asialle ja tämä edistää mielikuvitustasi, jota puolestaan tarvitset erilaisten asioiden luomiseen sekä ajatteluun. Lukiessasi maalaat tarinan kulun mielessäsi. Näin kirjat voivat viedä sinut melkeinpä minne vain.

2. Keskittyminen | Kun luet niin silloin keskityt ainoastaan yhteen asiaan. Istuessasi paikoillasi ja lukiessasi treenaat kehoasi sekä mieltäsi hidastamaan tahtia, rauhoittumaan ja keskittymään niihin sanoihin joita luet. Tämä edistää omaa keskittymiskykyäsi muihin tilanteisiin, joissa sinun tarvitsee rahouhottua tai hidastaa tahtiasi.

3. Lukeminen edistää muistiasi | Kun luet kirjaa niin silloin sisäistät itseesi kaiken sen, mitä tuo kyseinen kirja sinulle tarjoaa. Juonen käänteet, hahmojen luonteet sekä niiden kautta tuleva tieto heidän maailmastaan. Kun luet niin silloin käytät muistilihaksiasi, jotka sijaitsevat aivojesi Cerebrum -osiossa. Tämä auttaa muistiasi pidemmän päällä.

kirja4

4. Lukeminen auttaa kommunikoinnissa | Kirjat sisältävät hyvin paljon erilaisia sanoja sekä lauseyhdistelmiä, tapoja kertoa asioita. Näitä asioita imemme itseemme kun luemme kirjoja ja käytämme lukemaamme omassa elämässämme. Lukeminen lisää sanavarastoamme. Jos joku toinen on lukenut saman kirjan kuin sinä, olette molemmat yhtä intohimoisia siitä niin juttelua kestää vaikka kuinka pitkään.

5. Viihdettä | Lukeminen on halvin sekä ilmaisin viihde jonka tulet koskaan löytämään. Rakasta siis kirjastoasi ja jokaista kirjakaupassa olevaa myyjää, sillä kaikki ne sadat ja tuhannet, miljoonat kirjat jotka täyttävät hyllyt antavat sinulle tilaisuuden päästä vaikka minkälaisiin seikkailuihin. Se on myös viihdettä, jonka vuoksi naapurit eivät voi valittaa, että lukisit aivan liian lujaa.

6. Lukeminen tekee sinusta fiksumman | Jos et tiennyt niin on todistettu että lukeminen tekee meistä fiksumpia. Ne ihmiset jotka lukevat omaksuvat paremman tietotuntemuksen, miten asiat toimivat, sanastosta ja kielenkäytöstä sekä lukijoilla on paljon enemmän tietoa että ymmärrystä ihmisistä, paikoista ja asioista.

kirja1

Vielä ihan lopuksi teille muille lukutoukille tällainen pikkuinen haaste tälle vuodelle lukemisen suhteen. Itse ajattelin noudattaa tätä listaa tänä vuonna. Katsotaan kuinka monta kohtaa saa sitten rastitettua
 • Lue kirja, jonka olet valinnut sen kannen perustella.
 • Lue kirja, jonka olet joskus aloittanut, mutta et ole koskaan saanut päätökseen.
 • Lue kirja lempikirjailijaltasi.
 • Lue kirja, jonka suhteen monet ovat raivona.
 • Lue kirja, jota sinulle on suositellut ystäväsi, perheenjäsenesi tai kumppanisi.
 • Lue kirja, jonka tarkoituksena on "laajentaa näkemystäsi maailamsta"
 • Lue kirja, joka on luokiteltu klassikoksi.
 • Lue kirja, joka on julkaistu tänä vuonna eli 2018.
 • Lue kirja kirjailijalta, josta et ole koskaan kuullutkaan.
 • Lue kirja, joka sinun on jo kauan pitänyt lukea.
 • Lue kirja, joka keskittyy kaupunkiin jonne tahtoisit tällä hetkellä matkustaa.
 • Lue kirja, josta on tehty elokuva.

   Mitä mieltä sinä olet lukemisesta?

ruusu

7 kommenttia:

 1. TÄMÄ POSTAUS - SYDÄMENI SULAA (lukutoukka täällä terve!!).
  Siis en kestäis elämää ilman kirjoja - luen aina, ihan kokoajan - jos en muuten ehdi niin luen tallentamiani pdf kirja-tiedostoja kännykältäni! Ja nyt on kyllä pakko ottaa toi haaste vastaan - vois vaikka nyt tässä kesän aikana pyrkiä lukemaan kirjan jokasesta noista.

  VastaaPoista
 2. Ah jes mikä postaus!! Oi kyllä lukeminen on ihan parasta ja varsinkin kun sattuu olemaan hyvä kirja<3

  VastaaPoista
 3. Olipa hienot syyt ja perustelut. Minäkin rakastan lukemista ♥

  Erityisesti tykkäsin kohdasta 5. Ei tosiaan naapurit voi valittaa että luemme liian kovaa :D

  VastaaPoista
 4. Itse tykkään todella paljon lukea, mutta se on jäänyt vähemmälle, kun koulussa joutuu lukemaan ei kiinnostavia kirjoja. Täytyy nyt taas alkaa lukemaan enemmän, kun ei ole enää koulujuttuja niin paljoa.

  http://unelmaani.blogspot.fi

  VastaaPoista
 5. Ihan mahtavat kohdat!♥ Lukeminen on ihan mahtava harrastus ja siitä on niin paljon hyötyä, vaikka ei ehkä heti uskoisikaan.

  VastaaPoista
 6. Oon myös näin "aikuistuessa" nauttinut lukemisesta eri tavalla ja alkanut pitämään siitä, kun joskus muut asiat olivat niitä kiinnostuksen kohteita.

  VastaaPoista
 7. Lukeminen on parasta ♥♥ Oon ihan samaa mieltä jokaisesta sun listaamasta asiasta. Mä en missään vaiheessa oo pitänyt lukemista nolona tai ollut sen takia lukematta, mutta viime vuosina on ollut harmillisen vähän aikaa istua alas ja lukea kirjaa joka ei ole koulukirja. Pitää ehkä ottaa oikeasti tavoitteeksi, että saisin luettua tohon sun haasteeseen mätsäävät kirjat tän vuoden aikana :D

  ♥: Linda/Revontulipalo

  VastaaPoista

Pidetään kommentikenttä siistinä, kiitos ♥

Viimeisimmät postaukset