kehoni muuttuu, niin minäkin - 13 tapaa miten oppia rakastamaan kehoasi

Olen aina ollut kooltani pieni, jota en varmasti itse olisi koskaan ymmärtänyt, jos ihmiset eivät olisi huomauttaneet minulle tästä, kun olin nuorempi. 

Näin kesä kuukausina se oma koko ja varsinkin oman kehon urheilullinen taso ovat hyvin usein mielessä päällimmäisenä. Ainakin omalla kohdalla. Miksi? Koska kuumien kesäpäivien vuoksi vaatteet vähentyvät ja ihoa tulee enemmän näkyviin. Omaa kehoa aletaan näyttämään enemmän ja sitä näkee itsensä eri tavalla, koska vaatteet ovat täysi vastakohta pitkän talviajan vaatetukselle.

Joka kesä minulla on samat itsekriittiset ajatukset kehostani, kun vaatteet muuttuvat kevyemmiksi ja usein nuo ajatukset keskittyvät oman kehoni keskialueelle. Vatsa on aina ollut itselleni se "ongelma-alue", sillä minulla ei ole koskaan ollut pyykkilautavatsaa ja se tuntuu aina olevan enemmän tai vähemmän pönöttävä.

Koskaan en ole kuitenkaan vihannut kehoani, mutta en ole ollut täysin tyytyväinenkään siihen. Olen kokeillut kuntoilua, salilla käymistä ja ruokavalion muutosta, mutta tuloksiin pääseminen on ollut siitä huolimatta hyvin hankalaa.

Ainoa huono puoli, mikä kaupan kassalla työskentelemisen jälkeen on ilmennyt, on se, että olen hiukan saanut enemmän pyöreyttä. En enää samalla tavalla käytä kokonaista työpäivä siihen, että tekisin keholle raskasta työtä, joten tietenkin se rasvaprosentti on muuttunut kaukaisemmaksi nollasta.

Huomasin muutoksen kehossani jo vuoden alussa, mutta en oikein asialle tehnyt mitään, koska minulla oli muita asioita mielenpäällä enkä kokenut sitä sillä hetkellä tärkeimmäksi asiaksi. Mutta mikä sai minut asiaa hiukan miettimään oli, kun en enää mahtunut pari kesää sitten ostamaani mekkoon. Otetaan huomioon kuitenkin, että mekko on kokoa XS ja saatoin ehkä olla hiukan iloinen siitä, etten enää mahdu XS vaatteisiin.

Kaikki S tai 36 koosta pienemmät ovat sellaisia, joita pidän lasten kokoina. Olen aina ollut kokoa XS, 34-32, ja nyt kun S-M ja 36-38 koot ovat muuttuneet sopivammiksi minusta tuntuu omassa mielessäni paremmalta. Nämä tuntuvat "aikuisten" vaate koolta. 

Suurempi kokolappu ei siis ole haitannut omaa pientä mieltäni, mutta vatsanympärillä lisääntynyt rasvakerros oli sitten eri asia. Kokeilin kuntoilua pariin otteeseen ja se toimi, mutta kuten arvata saattaa lipsahdin aina takaisin vanhoihin tapoihin. Mikä sai minut vain ärsyyntymään, kunnes lopulta pohdin miksi teen näin.

Ollakseni rehellinen, paino ei koskaan ole ollut kohdallani se ongelma. Siinä mielessä siis, että minulla olisi niitä liika kiloja. Olen aina ollut vähemmän tai enemmän alipainoinen. Tällä hetkellä olen kuitenkin vihdoin ja viimein terveellisen painoinen verrattuna pituuteeni. Mielessäni kuitenkin pyörii koko ajan lapsuus- ja teiniaikojen lausahdukset aikuisten suusta; "olet niin suloisen pieni", "olet niin ihanan hoikka", että minulla on ajatus siitä, että jotta olisin riittävä, on minun oltava pieni ja hoikka.

Ymmärsin kesän alussa, jos haluan pitää terveellisistä tavoista kiinni minun tulisi oppia rakastamaan itseäni juuri sellaisena kuin olen. Helpommin sanottu kuin tehty, mutta kun siihen mielentilaan pääsee, jossa rakastaa itseään, todennäköisempää on että niissä hyvissä elämän tavoissa pysyy.

Hyvät elämän tavat ovat erilaisia kaikille, ja omassa tapauksessani siihen kuuluu terveellinen ruokavalio, liikkuminen, hyvin voiva iho ja hiukset, mieli, joka oppii uutta ja harjoittaa luovuutta sekä terveelliset suhteet.

Pitkän alku löpinän jälkeen päästään itse asiaan, eli kuinka sitten päästä siihen ajatukseen, että rakastaa omaa kehoaan? Tämä ei todellakaan tapahdu yhdessä yössä eikä edes välttämättä muutamassa viikossa. Jos olet vihannut kehoasi todella pitkään, monia vuosia, voi tuon "parisuhteen" korjaamisessa kulua yllättävä määrä aikaa. 

Mutta kaikki se on kuitenkin tuon vaivan arvoista, sillä kun rakastat omaa kehoasi, automaattisesti tulet pitämään siitä huolta, ja terveellisesti syöminen sekä liikkuminen eivät enää tunnu rangaistukselta, jonka olet itsellesi asettanut.

TÄSSÄ ON 13 TAPAA, JOILLA OPIN RAKASTAMAAN KEHOANI JA LISÄÄMÄÄN ITSELUOTTAMUSTA KEHOANI KOHTAAN

1. Aloita kehosi hyväksymisestä

Isoin harppaus varmasti elämässä on hypätä kehon vihaamisesta sen rakastamiseen. Se saattaa jopa tuntua hyvin vieraalta sanoa "rakastan kehoani", mutta yritä kuitenkin hyväksyä kehosi ensin ennen kuin alat muuttamaan elämääsi.

Aloita lausumalla lauseita kuten;

  • "Kehoni on hyvä sellaisena kuin se on."
  • "Minulla on tärkeämpiäkin asioita kuin näyttää hyvältä jokisesta kuvakulmasta."
  • "Se miltä kehoni näyttää ei ole tärkein asia itsessäni."
  • "Kehoni on kunnioittamisen arvoinen."
  • "En ole koriste."

Kehon hyväksyminen ei tarkoita, että sinun tulee tuntea itsesi seksikkääksi, viehättäväksi tai että sinun tulee rakastaa kehoasi. Tärkeintä on, että olet sinut kehosi kanssa. Hyväksyt kehosi sellaisena, kuin se on.

Ymmärsin kesän lähentyessä, ettei kehoni tule olemaan koskaan täydellinen. Elämässäni tulee aina olemaan joku, joka ajattelee, että olen liian pieni tai jopa liian iso. Minulla ei ole tarpeeksi litteä vatsa, pyöreä peppu tai isot rinnat. En voi kuitenkaan tuhlata elämääni sen "täydellisen" kehon jahtaamiseen, jota oikeasti ei ole edes olemassa. 

Elämässä on paljon tärkeämpikin asioita pohdittavana, eikö?


2. Hyviä muistutuksia

En usko, että kukaan meistä kykenee elämään yhteiskunnassa (jossa jatkuvasti et ole tarpeeksi laiha/kuuma/hyvä) ja elää yhtä päivääkään ilman, että tuntisit pahaa oloa omaa kehoasi kohtaan.

Rakkaus kehoa kohtaan ei tule kenellekään luonnostaan. Minullakin on huonoja päivä ja kun sellainen päivä tulee, sen sijaan, että tuntisin huonoa omatuntoa, yritän harjoittaa kehon hyväksyntää. Kyllä se on tapa, ja sitä kuuluu harjoittaa. Se ei ole määränpää.

Pyrin huonoina päivinä muistuttamaan itseäni, että kehoni on upea. Jos puolestaan tämä tuntuu haastavalta sanoa, tai päivä on todella huono, muistutan itseäni, ettei kehoni välttämättä ole täydellinen, mutta se on täydellisen hyvä juuri sellaisenaan kuin se on.

Koita ajatella aivojasi kuin radioasemana ja vaihda kanavaa, kun huomaat ajattelevasi pahasti itsestäsi ja ennen kaikkea omasta kehostasi. Kun sanot itsellesi, että "vihaan kehoani", niin pian kuin pystyt, pyri muistuttamaan itseäsi; "oikeastaan, kehoni on täydellinen/ok/hyvä juuri sellaisena kuin se on". Ja sitten päätä vain ajatella muita ajatuksia.

Etkö tunne kehoasi tarpeeksi hyväksi? Muistuta itseäsi, että olet kokonaisuudessasi hyvä, juuri sellaisena kuin olet. Huolehditko ettei kehosi näytä juuri oikealta? Muistuta itseäsi, ettei ole olemassa yhtä oikeaa kehoa, kaikki kehot ovat erilaisia - ja jatka elämääsi.

Mitä paremmaksi muutut tässä itsesi muistuttamisessa sitä heikommaksi negatiiviset ajatukset kehostasi muuttuvat. Mitä kauemmin tätä tapaa harjoitat sitä paremmin uskot siihen. Pähkinän kuoressa; tämä on juuri sitä mitä kehon rakastaminen on, ja kuten yksi hyvä quote sanoo, "Kehon rakastaminen vaatii jatkuvaa harjoittelua ja säännöllisiä muistutuksia."


3. Seuraa henkilöitä, joilla on samanlainen keho ja samat tavoitteet

Mitä enemmän muistutuksia sinulla on rakastaa kehoasi sellaisenaan, sitä helpommaksi se muuttuu. 

Joka kerta kun selailen omaa sosiaalista mediaani ja näen jonkun, joka on itsevarma omana itsenään, saan uuden muistutuksen siitä, että itsevarmuus ja mahtavuuden tunne on mahdollista koosta riippumatta. Hyviä esimerkkejä omalla kohdallani oman itsevarmuuteni boostaamiseen ovat Camilla  (@camillalor) ja Sanna (@sannalovesfood).


4. Harkitse mahdollisuutta, jossa et ehkä näe itseäsi selkeästi

Tunnetko itsesi hyväksi kehossasi niin kauan kunnes näet kuvan itsestäsi? Rakastatko sitä miltä näytät ennen kuin katsot peiliin? Onko sinun vaikea ottaa vastaan kehuja? Murehditko jatkuvasti siitä miltä näytät?

Jos olet vihannut kehoasi vuosia, on todellakin mahdollista, ettet näe itseäsi oikeasti sellaisena kuin olet. Viha kehoasi kohtaan on voinut hyvinkin synnyttää reaktion, jonka avulla et näe itseäsi selkeästi ja olet hiukan sokaistunut omasta kehostasi. Kun tunnet vihaa kehoasi kohtaan, muistuta itseäsi, ettei sinun tarvitse nähdä itseäsi selkeästi (vielä). Olethan juuri vasta aloittanut tämän kehon rakastamisen matkan.

Kysy vain itseltäsi: "Mitä jos en näe itseäni selkeästi juuri nyt?" "Mitä jos en näytäkään siltä miltä luulen näyttäväni?".

Olen itse huomannut monia kuvia katsoessani, että olen aina hyvin kriittinen kuvan otto hetkellä. Siksi yritän olla katsomatta niitä heti, koska itselläni on kuitenkin aina mielessä se kuva miltä ajattelen näyttäväni ja se usein pirstaloituu, jos tarkastelen kuvia heti kuvan ottamisen jälkeen. Toki kuvien tarkastelu varmistaa sen, että saat sen hyvän kuvan, mutta ota vain se tuhat kuvaa itsestäsi ja jatka sitten päivästäsi nauttimista. Älä pilaa päivääsi, sillä että käyt heti kuvat läpi.


5. Muuta tapaa, miten puhut itsellesi

Riippumatta siitä, kuinka usein joku kertoo sinulle, että kehosi on täydellinen sellaisena kuin se on, et tule uskomaan muiden sanoja ennen kuin itse sanot nuo sanat ja uskot itseäsi. 

Se että valitat kehostasi ei tule tekemään sinusta terveellisempää, hoikempaa, onnellisempaa tai auta sinua rakastamaan kehoasi. Oman kehon haukkuminen tekee oikeasti tulosten saamisesta hankalampaa ja puhumattakaan niiden näkemisestä. Kun negatiivinen ajatus sattuu mieleen, anna itsellesi pieni muistutus.

Jos positiiviset sanat tuntuvat hankalilta niin älä ainakaan sano niitä negatiivisia ääneen. Sanoilla on todella paljon voimaa, ja niiden kuuleminen pään ulkopuolella tekee niistä enemmän totta. Tai siltä se ainakin tuntuu.


6. Tee vaatekaapin siivous

Oman kehon rakastamisen matka on helpointa aloittaa siitä omasta vaatekaapista. Heitä kaikki sellaiset vaatteet kierrätykseen, jotka ovat jääneet liian pieniksi.

Älä pidä itselläsi niitä "motivaatio vaatteita", joiden tarkoitus on vain muistuttaa ylimääräisestä kilosta lantiolla. Tämä ei todellakaan ole terveellinen tapa lähestyä oman kehon rakastamista ja puhumattakaan siitä, jos tarkoituksena on aloittaa kuntoilu.

Vaatteiden kuuluu sopia sinulle eikä sinun kuulu mahtua vaatteisiin.


7. Älä osta vaatteita joihin sinun pitää laiduttaa

Muutama asia vielä tästä pienistä vaatteista ja vaatteiden ostamisesta ylipäätänsä, joita olen oppinut vuosien varrella:

  • Jos et tunne oloasi mukavaksi, et tule tuntemaan itseäsi itsevarmaksikaan.
  • Älä koskaan osta liian pientä vaatetta, joka vaatii laihduttamisen, jotta mahtuisit siihen.
  • Älä osta mitään vaatteita, jotka ovat "läpinäkyviä", jotta sinun tulisi pukea toinen vaatekappale alle.
  • Älä ikinä osta vaatetta ilman että kokeilet sitä päällesi. 
  • Tiedä kehosi muoto (HUOM! Muoto, ei koko) ja osta vaatteita, jotka saavat sinut tuntemaan itsesi hyväksi.
  • Osta vaatteita, joissa on hengittävä kangas.


8. Lopeta niiden fitness tilien seuraaminen

Instagramini oli aikaisemmin todella täynnä kuvia noista "täydellisistä" kehoista sekä 'ennen ja jälkeen' kuvista, joiden uskoin motivoivan minua pääsemään unelma kehooni. - "Jos vain syön terveellisemmin, näyttäisin tuolta."

Kokeilin tätä strategiaa monta vuotta. Ja arvaa mitä. Se ei koskaan toiminut! Pakottamalla itsesi vihaamaan omaa kehoasi, ei todellakaan auta sinua pääsemään tavoitteeseesi.

Pikemminkin se saa sinut tuntemaan enemmän syyllisyyttä ja häpeää, mikä puolestaan saa sinut tuntemaan itsesi VÄHEMMÄN motivoituneeksi tehdä mitään asialle.

Lopeta siis kaikkien tällaisten tilien seuraaminen - niin Instagramissa, Youtubessa kuin Pinterestissä - ja ala seuraamaan sellaisia ihmisiä, jotka oikeasti kohottavat motivaatiotasi.


9. Lakkaa toivomasta, että sinulla olisi toinen keho

"Ääh, hänen kehonsa on niin täydellinen", tai "jos vain näyttäisin tuolta", ovat olleet osa sanastoani.

Nyt joka kerta, kun saman tyylinen ajatus ponnahtaa mieleeni pyrin muistuttamaan itseäni, että "kehoni on täydellinen". 

Tosi asia on kuitenkin, että en voi vaihtaa kehoani. Kyllä voin muuttaa sitä, mutta en voi vaihtaa sitä vastaan tulevan ihmisen kanssa.

Oman kehon rakastamisessa tärkeintä on olla sinut sen kehon kanssa, joka sinulle on annettu. Tämä tapahtuu helpoiten oman kehon hyväksymisellä sellaisenaan kuin se on, mutta joskus siihen tarvitaan myös jotain muuta, ja se on ok. 

On täysin ok, jos treenaamisella tai kauneusleikkauksilla tahdot luoda sen oman kehosi, mutta jos kumpikaan näistä ei houkuttele sinua yhtään ainoa tapa on hyväksyä se keho, joka sinulle on annettu, ja jota olet päättänyt ylläpitää niillä elämän tavoilla, joilla sitä ylläpidät. 


10. Heitä vaaka pois

Vaaka ei ole koskaan ollut ystäväni - paitsi nyt tällä hetkellä. Se on aina näyttänyt minulle todella alhaisen numeron, joka on vain lisännyt stressini tasoa ja olen tuntenut huonoa omatuntoa siitä, etten ole syönyt. 

Joskus vein itseäni koko ajan vaa'alle, mikä ei todellakaan ollut se terveellisin tapa - tämä numeron vahtaaminen (aivan sama mihin suuntaan sitä katsot) saa sinut vain pakkomielteisemmäksi painostasi. Terveellisyys ei ole numero, vaan se on hyvä olo kehossa.

Jos tahdot rakastaa kehoasi ja olla terveellisempi, heitä se vaaka pois.


11. Lopeta kuntoilu josta et saa iloa

Minulle kuntoilu tarkoitti todella pitkään sitä, että sinun kuului käydä salilla. 

Painon nosto oli ainoa oikea tapa ainakin narsistisen exäni mielestä, ja hetken hänen jälkeensä tapailin tyyppiä, joka oli juuri rakastunut street workouttiin ja yritti saada minut rakastumaan lajiin myös. Street workout on kuitenkin lajina sellainen, joka keskittyy yläkroppaan enkä itse ole koskaan ollut kiinnostunut oman yläkroppani treenaamisesta. 

Pitkään en siis päässyt - sanon päässyt koska näiden suhteiden aikana minun tuli tehdä täysin samaa treeniä kuin toinen osa puoli huolimatta kehoni erilaisuudesta ja siitä, että halusin täysin erilaisia lopputuloksia - harjoittamaan kuntoilua, liikuntaa, joka toimi itselleni ja oli itseni mielestä hauskaa.

Se että liikkuminen on sinulle itsellesi mielekästä, on suurin tekijä, mitä kuntoiluun tulee, koska kun nautit siitä teet sitä enemmän. Minusta oli ihanaa nähdä nämä tyypit tekemässä treeniä, joka ei vain sopinut heille, mutta myös he nauttivat siitä. En koskaan ymmärtänyt, miksen itse saanut samanlaista kohtelua takaisin. Jos sinulla on elämässäsi joku, jolla on samanlainen ajatusmalli, suosittelen istuttamaan hänet alas ja puhumaan asiasta, ja jos asia menee kuuroille korville niin sitten ette enää treenaa yhdessä.

Yhdessä harrastaminen on todella ihanaa, mutta se on todella raskasta, jos toinen on 100 prosenttisesti mukana ja itse ainoastaan 45 prosenttia. Me R:n kanssa rakastetaan samanlaisia liikunnallisia asioita, mutta meillä on myös omia harjoituksia joista toinen tykkää ja toista ei kiinnosta, mutta mikä tekee suhteestamme terveellisen, on ettei kumpikaan pakota toista tekemään sitä mitä toinen ei tahdo tehdä.

Itse nautin todella paljon juoksemisesta (varsinkin luonnossa), mikä on myös R:n mieleen, mutta olen käynyt enemmän lenkeillä yksin, kun R on ollut töissä, enkä aina jaksa odottaa häntä kotiin ja olen muutama kuukausi sitten rakastunut pilatekseen. Youtubesta löytyy todella hyviä videoita, mutta itse olen tykännyt eniten Bailey Brown ohjeistamista sessioista ja hänen 28 päivän pilates haasteensa on sellainen, jota suosittelen todella lämpimästi!

Lyhytkin 10 minuutin sessio tuo kivasti hien pintaan ja herättää mukavasti päivään, jos aamulla jaksaa ja ehtii pienen hetken tähän käyttää. Olen myös huomannut, että pilateksen kautta selkä- ja niskakipuni ovat vähentyneet ja pystyn istumaan pidempiä aikoja selkä suorana enkä oikeastaan kävelekään selkä kyyryssä.

Parisuhde vinkki; On hyvä löytää yhteisiä kiinnostuksen kohteita, ja on hyvä myös kannustaa kumppania toteuttamaan asioita, joita hän haluaa tehdä, mutta terveellisessä suhteessa voitte myös tehdä yksin asioita. Eikä todellakaan sen toisen osa puolen tarvitse olla mukana jokaisessa liikkumisen hetkessä.


12. Kehu muita

Oletko huomannut, että kun olet itsetietoisin kehostasi, sinulla saattaa olla tapana hiukan tuomita muita heidän kehostaan? Tiedän ja voin valitettavasti todetta, että minulla oli tapana toimia näin.

Niinhän se on, että kun sinulla on huono olo itsestäsi automaattisesti, tuot sitä esille ja pyrit saamaan muut häpeämään omaa kehoaan myös. Olen myös sitä mieltä, että olemme aina erityisen tuomitsevia niiden asioiden suhteen, jotka häiritsevät itseämme. Hyvä esimerkki itsestäni on viha-rakkaussuhteeni vatsaani ja sen pyöretyttä kohtaan.

Kun huomaat arvioivasi muita jatkuvasti, ja varsinkin toisen ihmisen kehoa, koita muistaa, että oikeasti hänen ulkonäössään ei ole mitään vikaa. Vika on siinä, miten itse katsot itseäsi ja muitahan on helpompi tuomita heidän valinnoistaan, jotka peilaavat omia valintojasi. Tällainen tilanne on hyvä vihje siitä, että kannattaa tarkastella sitä omaa suhdettaan kehoasi kohtaan.

Pyrin itse siihen nykyään, että tietoisesti etsin asioita, joita rakastan muissa ja kehun heitä siitä. Tämän ei edes tarvitse olla kohteliaisuus, joka kohdistuu heidän ulkonäköään kohtaan. Eikä sen edes tarvitse olla suoraa puhetta, vaan yksinkertainen hymykin riittää.


13. Uudelleen harkitse sitä kenen kanssa vietät aikaasi

Osaatko nimetä niitä ystäviä, jotka puhuvat koko ajan muista ihmisistä, jotka ovat joko lihoneet tai laihtuneet, tai vietätte koko yhdessä viettämänne ajan valitellen omaa vartaloanne?

Tarkastele uudelleen, kuinka oikein vietättekään aikaanne yhdessä, ja pyri mieluummin ohjaamaan keskustelua toiseen suuntaan. Pyri katkaisemaan se noidan kehä, jossa vain valitatte ja mitään muutosta ei tapahdu. Näin teistä kaikista tulee parempia ihmisiä. Ei välttämättä hoikempia, mutta negatiivinen puhe tuo lisää negatiivisuutta ja se tuntuu sisällä ja näkyy myös ulospäin.

🤎🤎🤎

Oman kehon hyväksyminen sellaisena kuin se on, voi olla todella hankalaa. Varsinkin jos elämässä on aina ollut joku, joka on kritisoinut niitä omia valintoja, etkä koskaan ole ollut tarpeeksi hyvä heidän silmissään, jonka olet päässyt kuulemaan enemmän kuin tarpeeksi.

Mutta sinä olet tarpeeksi hyvä ja ennen kaikkea täydellinen juuri sellaisena kuin olet!





Lue myös;

Vääristynyt kuva syömisestä ja omasta kehosta

Kuinka näyttää hyvältä litteällä rintakehällä

Kesäkuntoon ILMAN liikuntaa


Ei kommentteja

Pidetään kommentikenttä siistinä, kiitos ♥

Viimeisimmät postaukset