Miten valmistautua muuttoon kuukaudessa?

Viimeiset kuusi viikkoa ovat kuluneet meidän taloudessa muutopäivään valmistautuen ja h-hetki oikeastaan on enää viikon päässä. Vaikka pakkaamista hiukan onkin vielä jäljellä en silti tunne samanlaista stressiä muutosta kuin mitä aikaisemmin. Edelliset muutot ovat olleet hyvin "heitetään vain kamat autoon ja lähdetään" tyylisiä, mitkä eivät ole jättäneet jälkeensä mitään hyviä muistoja. Tähän mennessä valmistautuminen muuttoon on sujunut ihanan huolettomasti, vaikka aikaa onkin ollut vähemmän kuin koskaan aikaisemmin. Kaiken takana on todella hyvä suunnitelma ja sen noudattaminen. 

Tässä postauksessa jaan tuon suunnitelman, joka tuli laadittua vuokrasopimuksen allekirjoittamisen jälkeen. Saat samalla pienen kuvan siitä, mitä täällä on oikein tapahtunut kuukauden ajan.


6 viikkoa muuttoon - 18.5.-25.5.

 • Meal plan - suunniteltiin mitä syödään ja missä vaiheessa emme tarvitse enää mitään astioita tai kattiloita, jolloin ruuan valmistus tapahtuu pelkästään mikrolla tai uunilla. Tähän myös sisältyi inventaarion tekeminen ruuista, sillä emme halua ostaa mitään mitä meillä jo on ja tarkoituksena on syödä kaikki mahdollinen - riisi, makaroni, nuudeli jne.
 • Taustatietoa muuttofirmasta - Tästä saatiin hiukan kinata, sillä muuttofirmat ovat hintavia, mutta isojen sekä painavien tavaroiden kantamiseen on järkevämpää ottaa avuksi ammattilaisia kuin turvautua ainoastaan kavereiden apuun. Muuttomaailmalla pystyy helposti tekemään kilpailutuksen eri muuttofirmojen välillä, jota mekin käytimme. Tämä helpottaa sitä omaan hintahaarukkaan sopivan firman löytämistä ja mitä tarkemman hakemuksen teet tavaroista ja palveluista joita tarvitset sitä enemmän tarjouksia saat. Varmista vain kahdesti, että muuttopäivän olet laittanut hakemukseen oikein.
 • Tiedustele autopaikkaa - Jos auton omistaa, on hyvä tiedustella erilaisista autopaikka mahdollisuuksista. Helsingissä usein on mahdollista saada oma ruutu, mutta myös lupalappu joka antaa sinulle luvan parkkeerata ilman sakkopelkoa tien reunaan tai jopa parkkihalli mahdollisuus. Tätä voi tiedustella taloyhtiöltä.
 • Kerää tarvikkeita - Mitä enemmän tarvikkeita sen parempi. Pahvilaatikoiden lisäksi tulet tarvitsemaan mm. kuplamuovia, suojamuovia, suojapaperia, ainakin kahden laista teippiä, kasseja esim ikeasta saatavia knalla ja dimpa sekä ihan perus ikeakasseja.
5 viikkoa muuttoon - 26.5.-1.6.
 • Turhasta eroon - Meillä oli yllättävän vähän tavaraa joista tarvitsi päästä eroon, mutta kävimme kuitenkin läpi mitä halusimme pitää. Päädyimme antamaan joko tavaroita tuttaville, joilla oli niille tarvetta tai heitimme vain suoraan kierrätykseen. Kävin myös jälleen läpi vaatekaappini ja kylmästi vein vaatekeräykseen ne vaatekappaleet joita en ole käyttänyt vuoteen.
4 viikkoa muuttoon - 2.6.-8.6.
 • Muuttofirman varaaminen - Tämä on hyvä tehdä mahdollisimman ajoissa, sillä vaikka saisitkin tarjouksia niin mahdollisuus on ettei tarjous pysy voimassa kovinkaan kauaa. Tämän voi tehdä kyllä aikaisemminkin, mutta viimeistään tässä neljännen viikon kohdalla.
 • Aloita pakkaaminen! - Pakkaaminen kannattaa aloittaa ei-olennaisista asioista kuten tauluista ja muista sisustustavaroista. Kannattaa myös käydä läpi laatikot ja kaapit.
 • Keksi järjestelmä mitä noudattaa - Muuttomiehiä helpottaa kun he voivat vain kantaa tavarat autoon, ajaa kohteeseen ja kantaa tavarat sisään. Kaikki ylimääräinen ohjaaminen on turhaa. Kannattaa siis keksiä jonkin lainen järjestelmä mitä noudattaa. Esimerkkinä värijärjestelmä, missä jokainen laatikko, pussi ja huonekalu saa oman värinsä vaikka värillisellä teipillä. Eri värit kertovat mihin huoneeseen mikäkin tavara ja laatikko menee. Sininen lastenhuone, pinkki keittiö ja oranssi olohuone. Yksinkertaista ja helppoa ja vältytään turhilta kyselyiltä, että mihis tämä laatikko menikään.
3 viikkoa muuttoon - 9.6.-15.6.
 • Tee muuttoilmoitus ja muiden palveluiden siirto uuteen kotiin - Nämäkin voi tehdä aikaisemmin, mutta viimeistään tässä kolmannen viikon kohdalla, sillä se muuten unohtuu. Sähköjen ja netin siirtäminen varsinkin. Netin siirtäminen kannattaa varmistaa mahdollisimman ajoissa ettei sitä ilman tarvitse olla paria päivää - kuten veljelläni kävi joka siirsi netin vasta muuttopäivänä. Sähkön kanssa kannattaa olla tarkka ja antaa sen olla päivän tai pari päällekkäin uudessa ja vanhassa asunnossa. Tulet nimittäin tarvitsemaan sitä loppusiivousta tehdessäsi. Hyvä on myös varmistaa, että kotivakuutus on voimassa molemmissa asunnoissa muuttopäivän aikana.
 • Sovi avaimien noutamisesta - Jos tässä vaiheessa sitä avaimien noutoa ei ole vielä tiedossa sitä kannattaa tässä vaiheessa lähteä tiedustelemaan. Jos on myös mahdollista saada avaimet ennen muuttopäivää suosittelen lämpimästi katsomaan, että sinulla on aikaa käydä valmistelemassa uusi asunto muuttoa varten. Asettele suojapapereita lattialle ja siisti hiukan paikkoja, kuten pyyhi kaapit.
2 viikkoa muuttoon - 16.6.-22.6.
 • Pakkaa kaikki! - Nyt on sen viimeisen pakkaamisen vuoro. Kaikki menee laatikoihin; astiat, vuodevaatteet, kuivakaapin ruuat jne. Näiden päivien aikana keskitytään siihen, että kaikki lähtevät mukaan ja että pakkaaminen tehdään fiksusti eikä tavaroita vain heitetä laatikoihin.
 • Siivoaminen - Loppusiivouksen helpottamiseksi suosittelen samalla pakatessa pyyhkimään kaappeja ja pesemään ikkunat sisäpuolelta.
Viikko muuttoon - 23.6.-27.6.
 • Matkalaukun pakkaaminen - Mikä tahansa laukku mihin pakkaat viikon edestä tarvitsemiasi vaatteita, pesuvälineet ja mahdolliset. Sellaiset mitä tiedät tarvitsevasi viikon aikana.
 • Open-first -box - Tämä on sellainen avonainen laatikko, ikeakassi tai vaikka pyykkikori johon tulee sellaisia asioita, joita tulet tarvitsemaan ensimmäisenä yönä uudessa kodissa. Tähän kuuluu ainakin vessa- ja talouspaperi sekä sakset. Mieti sellaisia asioita, jotka tulet tarvitsemaan muuttopäivänä ja muuton jälkeisenä päivänä, mutta joita sinun ei tarvitse lähteä kaivelemaan laatikoista.
Tässä on suunnitelma mitä olemme kutakuinkin noudattaneet sekä mitä nyt viimeisten viikkojen aikana on oikein tapahtunut. Teimme suunnitelman pysyäksemme perässä mitä kaikkea olemme ehtineet tekemään ja koska meillä molemmilla ollut loma olemme myös halunneet päästä nauttimaan lomastamme.
    Olemme pakanneet kaikki mahdolliset viikkoa aikaisemmin, sillä Juhannuksen tulemme viettämään mökillä ja tahdomme nauttia viimeisistä lomahetkistämme ilman huolta. Sitä nimittäin muuttaminen on, stressaamista ja huolehtimista. Halusimme tehdä tästä meille mahdollisimman helpon ja vaikka emme ole välttyneet ärsyyntymiseltä hyvän suunnitelmankaan avulla on silti tämä ollut tähän mennessä huolettomin muutto ikinä! 

H-hetkeä odotellessa muistathan pistää seurantaan instagram tilin @rennostikotona jonne päivittelen muuton tapahtumia ja muutenkin tulen julkaisemaan koti aiheista sisältöä.

Ei kommentteja

Pidetään kommentikenttä siistinä, kiitos ♥

Viimeisimmät postaukset