kuvien ottaminen julkisilla paikoilla ilman kiusallisuutta

Kerroin muutama viikko takaperin instagramin puolella kuinka tahdon ottaa enemmän sellaisia kuvia joiden kautta muistella menneitä sitten kun on vanhempi. Sellaisia kuvia siis mitä kehtaa näytellä. Ettei puhelimen kuvagalleria ei koostuisi vain ja ainoastaan pusukuva selfiestä, vaan myös sellaisista joita uskaltaa ja haluaa tulostaa oikeiksi valokuviksi, asetella valokuva-albumiin tai jopa kenties kehystää. Mikään ei ole ihanampaa kuin saada albumi käteen ja selailla sitä läpi. Pidellä niitä valokuvia kädessä sen sijaan että vain swaippailisi eteenpäin puhelimella, josta nuo ihanat hetket ovat vielä kaikenlisäksi helposti poistettavissa.

Otin siis tehtäväkseni, että ottaisin kuvia ihanista hetkistä, asukokonaisuuksistani joista olisin ylpeä ja tekisin jopa pieniä videonpätkiä päivistäni jotta muistaisin mitä joskus tein. Suurin pelkonihan on, että joku päivä vain herään enkä muista mitään. Tiedän, että se on osa tulevaisuuttani, sillä suvussani on periytyvää muistisairautta. Tämä on oikeastaan se suurin syy miksi pidän blogia ja kuvaan videoita.

Yksi asia mikä tekee asiasta kuitenkin ongelmallista on, että todella harvoin uskallan kuvata itseäni tai ympäristöäni. Minulla on suuria vaikeuksia ottaa kuvaa kauniista kukasta, sillä pelkään jonkun tulevan sanomaan jotain. Pelkään ottaa videota raitiovaunusta, sillä pelkään jonkun kävelevän ohi ja sanovan poista se sillä hän ei tahdo joutua sosiaaliseen mediaan vaikka video saattaisi olla vain omaan käyttööni. Pelkään ottaa yksin asukuvia, sillä ajattelen jonkun nappaavan tripodilla olevan puhelimeni ja juoksevan sen kanssa karkuun. Pelkään pyytää R:ää ottamaan kuvia minusta, sillä ohitse kävelevien ihmisten vuoksi joita en tahdo kuvaan. Suurimman osan ajasta olen siis ollut ottamatta kuvia, minkä vuoksi harmittelen asiaa jälkikäteen.

Melkeinpä aina kuitenkaan mitään näistä ei tapahdu. Kuvien räpsiminen on niin nykypäivää, että hyvin harva siitä edes tahtoo huomauttaa ja joka toinen väistää automaattisesti kameran tieltä. Vähän aika sitten ollessani eräässä kahvilassa - jossa olen usein käynyt - otin kuvaa heidän näytillä olevista ruuista ja tiskin takana ollut barista kysyi otinko kuvaa ja tivasi tietää syytä. Hätääntyneenä sanoin vain ettei syy ollut sen kummoinen, omaan käyttööni sen otin. Johon barista vain tiuskaisi 'selvä' ja kysyi mitä halusin. Tässä vaiheessa en tahtonut enää jäädä koko kahvilaan, mutta tilasin juoman ja istuin hiljaa kulmassa sitä hörppien. Barista itse ei varmastikaan ajatellut tehneensä mitään sen kummempaa, mutta koska tällainen "kohtaaminen" on yksi ns. peloistani tietenkin se asetti takapakkia suunnitelmilleni kuvata moneksi viikoksi.

Tästä oppineena ja kasvaneena olen uusinut omaa lähestymistapaani mitä tulee julkisilla paikoilla kuvaamiseen. Ja tämä postaus on sinua varten joka myös kamppailet enemmän tai vähemmän kyseisen aiheen kanssa, sillä jaan nämä viisi vinkkiäni kanssasi.

1. Tee taustatutkimusta // olen hyvin sponttaani mitä tulee kuvaamiseen, mutta olen huomannut että hyvä suunnitelma takaa täydellisen kuvauspäivän. Tietämällä minne tahdot mennä ja mitä tahdot kuvata tulee nopeuttamaan koko prosessia. 

Itselleni varmaan se helpoin paikka etsiä uusia paikkoja käydä kuvailemassa on etsiä lokaatioita instagramin avustuksella. Instagramin ja pintersetin kanssa on hyvä myös löytää inspiraatiota millaisia kuvia ottaa. 

Lisäksi kahvila, baari tai kauppa, jotka ovat aktiivisa sosiaalisessa mediassa ymmärtävät sen mitä olet tekemässä, minkä kautta he voivat olla vastaanottavaisempia, rohkaista kuvaamaan ja voivat jopa jakaa julkaisuasi omalla tilillään. Todella hyvä esimerkki tällaisesta käytöksestä on ihanalla Lazy Fox -aamiaisravintolalla.

2. Anna itsellesi tilaa // jos valitset sijainnin joka on pullollaan ihmisiä et ainoastaan saa itsellesi vähemmän liikkumistilaa ja saa vain pari kuvaa, vaan tulet todennäköisemmin häiritsemään muiden ihmisten tilaa. Yritä siis etsiä sijainti jossa sinulla on paljon tilaa.

Jos kuvaat sisätiloissa, yritä saada itsellesi paikka ikkunan vierestä parhaan mahdollisen valaistuksen takaamiseksi. Tai mikä parempaa jos mahdollista asettaudu ulos istumaan.

3. Älä ole ottaja, ole antaja // ihan mikä tahansa sijainti, jos se on paikka missä myydään jotain; osta jotakin. Jos kyseessä on kahvila, tilaa ruokaa ja juotavaa. Jos paikka on puolestaan kauppa, osta jotakin (voit jopa käyttää tätä hyvänä syynä luoda arvonnan omassa sosiaalisessa mediassasi). Muista vain että mitä enemmän annat sitä enemmän saat takaisin.

4. Ole nopea // yritän aina itse olla mahdollisimman nopea ja ammattimainen ottaessani valokuvia. Älä ota mukaasi paljoa valoja tai muitakaan tarvikkeita tai kuvausmateriaaleja. 

Itse otan nykyään kaikki kuvani puhelimellani sillä tämä säästää minulta aikaa eikä minun tarvitse kantaa painavaa kameraa mukanani. Laukustani löytyy myös selfietikku kaiken varalta sekä lista kuvista mitä tahdon ottaa.

Mitä enemmän aikaa käytät kuvien räpsimiseen ja enemmän tilaa otat haltuusi, varmistat näin että sinulla tulee olemaan pieni muotoista yleisöä.

Jos sijaintisi on kahvila voit samalla jonottaessasi ottaa lifestyle tyyppisiä kuvia. Käytä extra aikaa ottaaksesi kaikenlaisia kuvia mitä vain pystytkin ja mieti samalla mitä tilaat kun oma vuorosi tulee. Nopeudessa kyse ei ole siitä yrittäisit olla salakuvaaja tai kuvat olisivat huonolaatuisia, vaan olet kunnioittava ympärilläsi olevia kohtaan, jotka myös tahtovat ottaa kaiken irti sijainnin tarjonnasta.

5. Tiedä milloin kysyä lupa kuvaamiseen - ja miten // jotta välttyisit äkäisiltä ja vähemmän äkäisiltä työntekijöiltä suosittelen suurella lämmöllä kysymään onko ok jos otat kuvia. Varsinkin jos et ole varma onko valokuvaaminen sallittua. Jos kuitenkin kysyt väärällä tavalla on mahdollista ettet koskaan saa vastausta.

Jos kysymyksesi saa kuvien ottamisen kuulostamaan suurelta mainos projektilta, todennäköistä on että sinulle sanotaan ei - tai et koskaan saa vastausta koska he odottavat vastausta myymälän omistajalta, joka ei olekaan tavoitettavissa.

Kysy vain; "Hei, onko ok jos otamme muutaman kuvan sosiaaliseen mediaan?" Tämä ei ole valhe ja tulet aivan varmasti saamaan myöntävän vastauksen. 

🌼🌼🌼

Muista kuitenkin, että vielä tärkeämpää kuin kuvien tai videoiden ottaminen on hetkistä nauttiminen ja jotkut hetket ovat tärkeämpiä kuin kuvien räpsiminen niiden aikana.

Ei kommentteja

Pidetään kommentikenttä siistinä, kiitos ♥

Viimeisimmät postaukset