20 asiaa, jotka sinun TÄYTYY tehdä ennen ensimmäistä koulupäivää 💯 back to school

Tiedän aiheen olevan monille sellainen, jota ei tahtoisi edes ajatellakaan kun lomaa on vielä jäljellä muutamakin viikko, mutta itse olen innoissani koulun alkamisesta! Kuten aikaisemmassa postauksessani - 3+1 syytä miksi elämästäsi puuttuu motivaatiota tai inspiraatiota - kerroin kuinka olen viimeiset pari vuotta imenyt itseni täyteen tietoa liittyen opiskeluun. Tämä tiedon keruu ei todellakaan ole ollut turhaa sillä hip hip hurraa! Aloitan elokuun alussa opiskelut!

Olen nyt kolme kevättä yrittänyt päästä opiskelemaan journalismia, mutta tämä ei ole tapahtunut ja koska nykyinen työtilanteeni on kasvattanut vain stressitasoani ja pelkään jääväni ikuisiksi ajoiksi kaupankassalle jumiin aloitin viime syksyllä B suunnitelman miettimisen. Kiinnostukseni myyntiä kohtaan on kasvanut kaupassa työskentelyni myötä, joten päädyin lopputulokseen, että tulisin hakeutumaan opiskelemaan tradenomiksi. Tietysti oma matikkapääni on hiukan ruosteessa, joten tämän lisäksi päätin tehdä myös C suunnitelman ja hakeutua opiskelemaan merkonomiksi. C suunnitelma nyt kevään aikana pääsi toteutumaan ja kuluneen kuukauden ajan olen käyttänyt aikaani muuton ja uuden työpaikka sijainnin ohella opiskeluiden miettimiseen.

Enimmäkseen olen pohtinut sitä millaista opiskeluni on aikaisemmin ollut ja kuinka voisin sitä parantaa. Miten tulisin saamaan kaiken irti seuraavasta 1,5 vuodesta. Suunnitelmien luomisen ja toteuttamisen yhteydessä huomasin kuinka paljon asiaa olenkin ehtinyt tässä kirjaamaan ja mikä todennäköisempää näitä oivalluksia tulee lisää. Olin jo suunnitellut tulevani jakamaan opintojeni kulkua, mutta tahdon myös jakaa opiskeluvinkkejä. Suurin osa näistä tulee varmasti olemaan hyödyllisiä lukiolaisille, mutta miksei myös muillekin ja varsinkin teille, jotka minun tavoin aloitatte täysin uudessa koulussa, uutta alaa opiskellen.

Minulla on siis paljon opiskeluun liittyvää sisältöä luvussa joksikin aikaa ja halusin näin mahdollisimman ajoissa lähteä liikenteeseen tällä omalla back to school -sarjallani. Monilla varmasti alkaa koulu elokuun puolessa välissä, mutta itselläni opinnot alkavat jo 8.8. minkä vuoksi tulen aloittamaan tämän koulusta puhumisen hiukan aikaiseemin. Ensimmäisenä tahdon jakaa kaksikymmentä [20] asiaa, jotka suosittelen tekemään ennen ensimmäistä koulupäivää, ja mikä parempi aika aloittaa niiden tekeminen kuin NYT.

1. Mieti mitä olet tehnyt kesän aikana // Mieti mitä kaikkea olet tehnyt näiden parin kuukauden aikana. Kirjoita ylös lempimuistojasi tai mitä toivot että olisit ehtinyt tekemään. Tämä auttaa sinua henkisesti asettamaan kesäajan päätökseen sekä toimii muistutuksena että uuden kouluvuoden alku on lähellä. Lisäksi jos teit mitään hyödyllistä tänä kesänä voi olla että otat monta noista uusista oppimistasi asioista mukaasi opintoihisi. 

2. Siivoa huoneesi, vaatekaappisi ja työtilasi // Tämä on aika ilmiselvä asia, sillä tahdomme kuitenkin aloittaa uuden kouluvuoden, sillä tunteella että aloittaisimme "uudelta pöydältä", mutta myös että olomme olisi siisti ja oraginisoitunut. Itselleni ympäristöni on todella tärkeä tuotantokykyni kannalta. Jos kotona on paljon sotkua en kykene kunnolla keskittymään.

3. Heitä pois turhat kirjoitustarvikkeet, kynät, vihot ja paperit // Samalla kun uudelleen siivoat työtilaasi on hyvä idea heittää pois tarpeettomia kirjoitustarvikkeita ja etenkin organisoida ne joita tulet käyttämään päivittäin. Muovilaatikoita voit käyttää ylimääräisten muistikirjojen ja lehtiöiden sekä papereiden säilömiseen. Kynien järjestelmällisempään ilmeeseen kynäpurkkia parempi idea on pienen vetolaatikon hankkiminen.

4. Puhdista tietokoneesi kansiot // Suosittelen myös siivoamaan tietokoneesi kansiot. Ne joissa on opintoihin liittyviä asioita sekä henkilökohtaisia tiedostoja. Nämäkin kannattaa järjestää ja luokitella sen mukaan mitä tarvitset tulevaisuudessa.

5. Tyhjennä sähköpostisi // Pysyäkesemme vielä samassa teemassa on hyvä puhdistaa myös oma sähköposti. Olen huomannut itse tässä vuoden sisällä kuinka paljon avaamattomia sähköposteja minulla on ja 90% niistä eivät ole todellakaan tärkeitä. Tämä on siis mitä täydellisin aika käydä läpi sähköpostisi, lopettaa turhien uutiskirjeiden tilaus ja samalla poistaa kaikki mitkä eivät ole tärkeitä ja hyödyllisiä.

6. Asenna sovelluksia, jotka nostattaisivat tuotantokykyäsi // Seuraavana listalla on asentaa sovelluksia jotka auttavat sinua nostattamaan tuotteliaisuuttasi. Tulen jakamaan myöhemmin postauksen jossa kerron, mitkä ovat tärkeitä sovelluksia sekä tietokoneelle saatavia laajennuksia, joiden avulla opiskelusi helpottuvat ja muuttuvat tehokkaiksi. Joten suosittelen pitämään blogia silmällä! 

7. Poista sovelluksia, jotka toimivat häiriötekijöinä // Samassa aiheessa pysyen hyvä idea on poistaa puhelimesta sellaiset sovellukset, jotka toimivat vain suurina häiriötekijöinä. Itselleni tämä sovellus olisi todennökisimmin TikTok. Kyse ei ole siitä, että siellä oikeasti olisi mitään kiinnostavaa, vaan enemmänkin siitä kuinka helppoa se on avata ja selailla vain tunteja monta videota putkeen. Olen toki myös alkanut aktiivisesti luomaan sisältöä TikTokin puolelle, joten joudun kaiketi keksimään tavan millä ajastan sovelluksen käyttöä.

8. Luo organisointi ja suunnittelujärjestelmä // Teit tämän sitten digitaalisesti tai vanhanaikaisesti kynää ja paperia käyttäen, löydä itsellesi suunnittelujärjestelmä joka pitää sinut oikealla polulla opintojesi ja koulun ulkopuolisten asioiden kanssa.  

9. Aseta itsellesi realistiset tavoitteet uudelle lukuvuodelle // Ennen kuin uusi kouluvuosi alkaa hyvä idea on asettaa itselleen tavoitteet, jotka liittyvät joko opintoihin tai koulun ulkopuolisiin asioihin. Itse kirjoitan tavoitteet yleensä tietokoneelleni ja miten tahdon saavuuttaa tavoitteeni kahdella tai kolmella lauseella.

10. Löydä opetussuunnitelmasi ja oppikirjat netistä // Jos opetussuunnitelma on saatavilla suosittelen lämpimästi tutustumaan siihen. Kirjaan ylös kaikki mahdolliset kokeet, lomat ja muut opintoihin liittyvät asiat kalenteriini sekä luon järjestelmällisen systeemin jokaiselle oppiaineelle. Teen tämän ihan vain jotta pysyn itse ajantasalla tulevista tehtävistä ja kokeista. 

11. Tutustu koulusi nettisivuihin tai miten pääset tunneille // Tahdot myös varmistaa että tunnet koulun nettisivut tai systeemin jote tulet käyttämään. Etäopinnoissa suosittelen testaamaan sisään kirjautumisia, että ne edelleen toimivat ja että päivität kaikki mahdolliset informaatiot jos tarvetta. Jos teillä ei ole etäopintoja tutustu koulusi pohjapiirrokseen, jotta tiedät missä mikäkin luokka on ja sinun on helpompi kulkea tunnilta toiselle.

12. Päivitä ansioluettelosi ja ansiokirjeesi // Etenkin silloin jos olet harkinnut hakevasi töitä opintojesi ohelle. Tulen itse tekemään tämän ennen koulun alkua, vaikka en töitä tulekaan hakemaan vielä ainakaan vuoteen, sillä olen vuoden sisällä olen oppinut uusia asioita, jotka tahdon omaan ansioluettelooni lisätä. Opintoni itsessäään tulevat myös lisäämään osaamistani tietyissä aihepiireissä, jotka lisään sitten myöhemmin. Tämä on helpompi tehdä nyt kuin sitten töitä hakiessa, sillä silloin ansioluettelo ja -kirje ovat jo puoliksi tehty.

13. Löydä itsellesi tekemistä koulun ja opiskeluiden ulkopuolella // Hyvä idea on keksiä asioita joita tahdot tehdä koulun ulkopuolella. Oli se sitten osa-aikainen työ, vapaaehtoistyötä tai mitä tahansa muuta samankaltaista. Pidän itse tätä todella tärkeänä sillä koulu ei ole kaikki, vaikka se tärkeä onkin. Etkä tahdo viettää koko aikaasi opiskellen tai youtubesta videoita katsellen. Joten harkitse, että tekisit jotain joka kasvattaisi kokemuksiasi ja jonka kautta tapaisit uusia ihmisiä.

14. Tee lähetetty johdantotyö // Saata valmiiksi mitkä tahansa tehtävät, jotka olet koululta ennen kesäloman alkua saanut tai mitkä tahansa harjoitustehtävät, jotka pitää olla tehtyinä ennen koulun alkua. Juju näissä harjoituksissa ja kotiläksyissä on että neeivät ole oikeasti vaikeita, mutta ne ovat todella aikaa vieviä. Sekä silloin kun opit jotain uutta on se aina hiukan stressaavaa. Itse koen että tällaiset asiat on vain paras tehdä mahdollisimman pian, jotta harteille ei kasaannu liikaa koulutöitä.

15. Listaa ylös aamu, iltapäivä ja opiskelurutiinit //  Kirjoita nämä ylös ja yritä seurata laatimaasi listaa ainakin pari päivää ennen kuin koulu alkaa. Tämä on osa terveellisten tapojen ja rutiinien rakentamista, jotka auttavat sinua pysymään tuotteliaina koko kouluvuoden. Tulen tästäkin julkaisemaan ennen koulujen alkua postauksen, jossa kerron miten muuramalla askeleella pystyt luomaan itsellesi omat opiskleurutiinit. 

16. Luo itsellesi motivaatio-/inspiraatiotaulu // Voit luoda digitaalisen pinterestin tai vaikka tumblr:n välityksellä, instagramiinkin on helppo luoda tauluja, tai voit luoda ihan seinille printatuista kuvista hienon inspiraatio seinän. Ensinnäkin et voi luottaa ainoastaan ulkoiseen motivaattoriin, että tekisit töitä koska tämä ei auta sinua kauhean pitkälle. Tämä voi kuitenkin olla avuksi jos tarvitset pienen potkun päästäksesi alkuun töihin ryhtyessäsi. Teen itse omani digitaalisesti, sillä muutan mieltäni aivan liian usein väreistä tai asioista, jotka inspiroivat minua opiskelemaan. Pinterestin avulla taulun luominen on siis itselleni paras ratkaisu, jotta pystyn muuttamaan sitä tarpeeksi usein.

17. Keksi asioita itsehoitoon ja vähennät stressitasoasi // Mieti aktiviteetteja joilla pidät itsestäsi huolta tai joiden avulla pidät stressitasosi matalalla, sillä on väistämätöntä että uuden kouluvuoden myötä elämäsi muuttuu kiireiseksi huolimatta siitä kuinka hyvin asiat olisit suunnitellut. On siis todella tärkeää että pääset lievittämään stressiä ja samalla välttämään henkisen uupumisen a.k.a. burn-outin sekä että pysyt rytmissä kiireisinä aikoina.

18. Katso suosikki ohjelmasi NYT // Voit ottaa tämän ohjeistuksen miten tahdot, mutta itselleni jos katson kaiken sen mitä olen halunnut jo hetken katsoa nyt minulla ei ole suurta tarvetta käyttää vapaa-aikaani opiskeluiden ohella ruudun tuijottamiseen. Mikä myös auttaa minua tuntemaan oloni enemmän keskittyneeksi.

19. Vietä aikaa ystäviesi ja perheesi kanssa // Suosittelen myös viettämään mahdollisimman paljon aikaa ystävien ja perheen kanssa, sillä opintojen ohessa tämä voi jäädä hiukan vähäiselle. Ei vain sen takia, että sinulla on kiireinen aikataulu, vaan jokaisella tulee olemaan elokuun jälkeen. Pidä siis nyt hauskaa ja työskentele ahkerasti!

20. Rentoudu ja nauri viimeisistä lomaviikoistasi // Varsinkin jos olet tehnyt paljon kaikkea loman aikana, ollut kesätöissä, matkustellut, tavannut sukulaisia tai kouluun valmistautumista, suosittelen viimeiset pari viikkoa pyhittämään pelkälle rentoutumiselle ja stressin välttämiselle. Tällöin tunnet olosi levänneeksi, kun koulu alkaa. Jos puolestaan et ole tehnyt mitään erikoisempaa loman aikana suosittelen keksimään jotain tekemistä, museoissa käyntiä, uimista, ulkona syömistä ja kavereiden kanssa hengiailua, jotta sinulle tulee puolestaan tunne, että jotain muutakin kuin pelkkää löhöilyä tuli tehtyä loman aikana.


Ei kommentteja

Pidetään kommentikenttä siistinä, kiitos ♥

Viimeisimmät postaukset