Epäonnistuneet elokuvasarjat ... Percy Jackson

Oletko koskaan katsonut sellaisen elokuvasarjan, joka on vienyt niin mukanaan, että olet päätynyt fanittamaan tätä täysillä? Itselläni niitä on muutama ja todella hyvä esimerkki tällaisesta sarjasta on Harry Potterit. Tällaisista menestys sarjoista kuten Star Wars, Indiana Jones, Pirates of the Caribbean tai Hercule Poirot on todella paljon iloa ja näitä katsoo mielellään uudestaan ja uudestaan, vaikka tietääkin mitä seuraavaksi tapahtuu sekä miten elokuva loppuu. Harvemmin sitä antaa ajatusta niille elokuville, joista oli tarkoitus tulla jatko-osia, mutta sitten ei tullutkaan. Nuo tekeleet vain haihtuvat unholaan. Vähän väliä muistaa, että sellainenkin elokuva on olemassa kuin Eragon. Mutta mitä tapahtui jatkolle?

Päädyin ajattelemaan näitä unohdettuja kertomuksia, kun huomasin Disney Plussan olevan suunnittelemassa Percy Jackson tv-sarjaa. Mikä on oikeastaan todella mahtavaa, sillä Percy Jackson kirjat ovat todella mahtavia enkä malta odottaa, että pääsemme näkemään kuinka kyseinen tarina näytettäisiin uudelleen televeisioruudulla. Sitten heräsi kysmys; miksi itse elokuvat eivät sitten jatkuneet? Percy Jakcson; Hirviöidemeri jäi kuitenkin ok hyvään cliffhangeriin.

Koska itse rakastan elokuvia ajattelin luoda tällaisen uudenlaisen sarjan, jossa kävisin läpi minkä takia jotkut elokuvat eivät saa sitä jatkoa. Hyvinä esimerkkeinä mainitsemani Eragon, toisena Kultainen Kompassi ja sanotaan vaikka vielä The Last Airbender. Aloitetaan tämä sarja Percy Jacksonilla juurikin tuon hyvän uutisen vuoksi, että siitä tehdäänkin televisiosarja. Kommenteissa voit heittää ehdotuksia, minkä tahtoisit nähdä tässä sarjassa.

Kun Harry Potterista oli tullut maailman kuulu hitti Warner Brotherssille tietysti kaikki muutkin suuret studiot lähtivät etsimään sitä seuraavaa uutta elokuvasarjaa, jotka toisi heille samalla tavalla rahaa. 20th Century Fox ajatteli, että avain tähän megakultakaivokseen löytyisi jostain alalajista, jotka nuorten fantasioihin kuuluivat. Tämä johti heidät tuottamaan The Seeker ja Eragon elokuvat. Molemmat epäonnistuivat Potter-kokoisen yleisön löytämisessä, mutta se ei estänyt studiota yrittämästä uudelleen ja niin heidän katseensa osui kirjasarjaan, joka oli hyvin saman tyyppinen, kuin se mitä he yrittivät jäljitellä - Percy Jackson and the Olympians.

On mainittava, että ainoa yhdennäköisyys Harry Potterin ja Percy Jackosin välillä pyörii näiden keskeisen konseptin ympärillä - tietämätön nuori poika, joka ymmärtää omaavansa yliluonnollisia voimia ja päätyy seikkailuun salaiseen fantasia maailmaan. Käytännössä sarjat erovat kuitenkin täysin toisistaan. Tämä oli kuitenkin tarpeeksi Potterimaisuutta Foxille ja he ostivat 2000 -luvun puolessa välissä oikeudet elokuvan tuottamiseen ja Percy Jackson; Salamavaras elokuvan ensi-ilta oli helmikuussa 2010.

Elokuvan ohjasi Chris Columbus, joka potkaisi alun Potter elokuville. Elokuvassa tähdittivät myös Pierce Brosnan, Rosario Dawson sekä Game of Thrones sarjasta tuttu Sean Bean. Elokuvaa mainostettiin suuresti, jolla yritettiin taata maailmanlaajuinen menestys. Sitä se ei kuitenkaan ollut...

Kaikesta tuosta upeudestaan huolimatta Salamavaras oli hyvin tyhjä. Elokuva nuukaili yksityiskohdissa, jotka tekivät kirjasarjasta toimivan ja se yrittää liian kovasti saada jotain aikaiseksi sekä esiintyä taijanomaisena ja maagisena. Tuo maagisuus juurikin tuntuu todella pakotetulta, kuten myös tuntuu elokuvan yritys voittaa nuoren yleisön suosio sen popkulttuurisilla elementeillä. Yleisöä ei todellakaan tällä yrityksellä pystytty huijaamaan, heidän huomatessa elokuvan yrittävän peilata Harry Potteria ja rektio oli todella kaukana siitä mitä Fox oli toivonut. 

Lyhyesti sanottuna yksi asia minkä Salamavaras todistaa on, että sen ohjaaja soveltuu paremmin tuottajan rooliin. Columbus kykenee kokoamaan alan parhaat käsityöläiset ja teknikot sekä pystyy suostuttelemaan A-luokan näyttelijät pukeutumaan vaikka togaan, mutta hänen oma tarinankerronta kykynsä on suht olemattomat. Yhtenä esimerkkinä; Salamavarkaan jälkeen hän ohjasi 2015 Sci-Fi toiminta elokuvna Pixels, jota pidettiin yhtenä tuon vuoden huonommista elokuvista. Samana vuonna hän kuitenkin myös oli johtava tuottaja kauhuelokuvassa The Witch, jonka sanottiin puolestaan olevan yksi parhaimmista elokuvista vuonna 2015.

Kun Percy Jackson päätettiin siirtää kirjan sivuilta valkokankaalle tarina koki monia muutoksia, mutta yksi muutos mikä oli vähiten aistillisin oli päätös tehdä hahmoista vanhempia. Kirjoissa päähenkilö Percy ja Annabeth Chase ovat kaksitoista vuotiaita, kun taas elokuvissa molempien ikä on muutettu kuuteentoista. Todellisuudessa hahmoja puolestaan näyttelivät yhdeksäntoista vuotias Logan Lerman sekä kaksikymmentäkolme vuotias Alexandra Daddario. Tässä vaiheessa herää kysymys; kuka se haluttu yleisö on - nuorten aikuisten läsnäolo tekee elokuvasta lapsille sopimattoman, kun taas elokuva itsessään on liian lapsellinen nuorille aikuisille. Ikäkysymys oli pahempi jatko-osassa, Hirviöidenmeri - Brandon T. Jackson ensinnäkin, oli lähellä kolmeakymmentä kun hän näytteli Grover Underwoodia (Percyn oma Ron Weasly) toistamiseen.

2013 julkaistiin sitten Percy Jackson; Hirviöidenmeri, joka on omituinen harvinaisuus. Ensinnäkin on hyvin outoa että se edes päätettiin tehdä ottaen huomioon, miten vähän menestystä ensimmäinen elokuva sai osakseen. Toisena huomiona pakko mainita kuinka amatöörimäiseltä jatko-osa näyttää sen edeltäjään verrattuna. Kaikista vioistaan huolimatta Salamavaras oli teknisesti järkevä, kun taas Hirviöidenmeri näyttää karkealta, kiirreessä tehdyltä ja selvästi alle Hollywoodin yleisen hinnan, mitä he käyttävät elokuviin.

Sarja jatkoi itsensä erottamista lähdemateriaalista jättäen suuria osia pois, mitä toisessa romaanissa käsiteltiin antaen meille täten todella pienen pintaraapaisun koko tarinasta ruudulla nähtäväksi. Jos sinua kiinnostaa enemmän tehdyt muutokset suosittelen katsomaan MovieFlamen tekemän videon Sea of Monsters: How It Disrespected a Great Series. Tämän lisäksi he eivät saaneet suostuteltua kaikkia alkuperäisiä näyttelijöitä palaamaan: Pierce Brosnanin osaan etsittiin uusi, Brandon T. Jackson katoaa suurimman osan ajasta ja jäljelle jääneet vain näyttävät ruudulla kokevansa epämukavuutta sekä eivät tunnu olevan innoissaan. Kaikki tämä vain lisäsi sitä tunnetta, että Hirviöidenmeri oli sellainen teos, jonka kaikki tiesivät jo teko vaiheessa päätyvän ojaan.

Tästä kaikesta huolimatta elokuva ei ole kuitenkaan niin kyyninen, enemmänkin vakava ja omituinen katsottava. Se ei tunnu olevan studiohäiriöiden rajoittama ja sillä on enemmän tilaa olla oma itsensä. Elokuvalla on enemmän käytännön vaikutuksia (vaikka CGI:tä on todella paljon), jotka yrittävät tuoda fantasiaa osaksi todellisuutta sekä mikä tärkeintä se lisää paljon tarvittavaa syvyyttä Percyn maailmaan.

Kaikesta tästä huolimatta elokuva on kaukuna 'hyvästä' - se on vähän väliä tylsä, juonessa on joitakin todella leuat loksauttavia päätöksiä, jopa sellaisia asioita jotka saavat miettimään miten tuo voi olla mahdollsita ja lopun suuri taistelu on valitettavan kurja ja se pienentää sarjan suurta pahista. Elokuvasta löytyy hetkiä joissa on tunnetta ja jännitystä, mutta ne ovat vain pieniä kultaisia kimpaleita suuren hiilikasan seassa. 

Viime kädessä Hirviöidenmeri ei pysty täysin lunastamaan itseään takaisin sarjan pelastaakseen. Sillä oli hiljainen esiintyminen teatterisaleissa sekä loppu ei ollut tarpeeksi suuri, jotta se olisi ansainnut kolmannen paluun valkokankaalle. Sarja lojui hiljaa hyllyssä. Mikä puolestaan on todella sääli sillä Jackson kirjat voisi todella helposti ja onnistuneesti siirtää suurelle ruudulle, kunhan vain oikeat ihmiset olisivat kameran takana. 

Suurin syy miksi Percy Jackson sarja epäonnistui totaalisesti oli ettei kukaan oikeasti uskonut, että se voisi olla menestyksekäs. Kukaan ei oikein tahtonut tehdä tätä elokuvaa, koska he eivät tuoneet sitä mitä kaikki rakastivat kirjoissa ruudulle. Sen sijaan apaattinen studio vain tuhlasi tätä lupaavaa tarinaa nopean rahan tavoittelussa - lopullinen ironia lepää siinä, etteivät he oikeasti edes ansainneet elokuvan tuottamisesta paljoa rahaa. Lopputuloksena oli ainoastaan kaksi toisen luokan elokuvaa, jotka eivät tehneet mitään, jotta vertailu olisi ollut helppoa Percy Jacksonin ja Harry Potterin välillä (ei edes itse artikkeleissa).


Saadaan nähdä kuinka Disney Plus onnistuu tämän sarjan tuottamisessa. Todella toivon, että he käyttävät paljon paremmin lähdemateriaalia, joka heille on annettu. Mitä mieltä itse olit Percy Jackson elokuvista? Olisiko Foxin pitänyt luoda vielä kolmas "mestariteos" vai olisiko sarja pitänyt vain jättää Salamavarkaaseen? 

Ei kommentteja

Pidetään kommentikenttä siistinä, kiitos ♥

Viimeisimmät postaukset