Naisten nännit piiloon vai vapauteen?


Kuinka moni muistaa sen ajan jolloin omien rintojen pitäminen paljaana muuttui arasteluksi? Itse en osaa sanoa tarkkaa ikää koska se tiedostaminen siitä, että minun täytyy pitää kangas aina rintojeni päällä alkoi. Tiedän kuitenkin todeksi sen ettei tähän tiedostuksen syntymiseen liity omalla kohdallani seksualisointi. Pieni lapsihan ei koskaan ajattele "en saa näyttää nännejäni, koska aikuinen mies voi kokea sen kiihottavaksi". Mikä itsessään on jo lauseena kenen tahansa mielessä todellä sairas. Itse ajattelin, vain että näin meidät erotetaan toisistamme, mutta vaikka saatoin nähdä naisia yläosattomissa en siltikään pitänyt sitä sopimattomana tai ajatellut "hui kauhia mikä esimerkki". Olinhan lapsi. Ajattelin usein, että tuolla tädillä ei ollut samanlaiset tissit kuin äidillä ja jatkoin leikkimistä. Monille 0-2 vuotiaille lapsille nännin näkeminen tarkoittaa myös "jes ruokaa!" ja varmasti vanhemmatkin lapset nännin usein yhdistävät enemmin imettämiseen kuin mihinkään muuhun ellei toisin kasvateta, mikä jälleen kuulostaa todella väärältä.

Lukaisin Ylen kirjoittaman artikkelin, joka käsitteli lyhyesti viime päivinä monia puhuttanutta nänniasiaa. Nännit ovat sellainen aihe, joka aina silloin tällöin hyppää puheenaiheeksi ja mitä enemmän itse näen näitä keskusteluita aiheesta sitä enemmän ihmettelen kuinka paljon seksuaalista jännitettä naisten nännit kannattelevatkaan. Itseäni naurattaa suuresti esimerkkinä tällainen asia; kun olemme poikaystäväni kanssa ulkona ja kävelemme paidattoman poikaporukan ohitse hän ei edes vilkaisekaan heitä kohti. Kotona puolestaan kun kuumuudesta riisuudun yläosattomaksi hänen silmänsä laajenevat rintojeni paljastuessa kuin hän ei koskaan nännejä olisi nähnytkään.

"Jotkut tutkijat ovatkin huomauttaneet, että naisilla on omiin rintoihinsa heikot omistusoikeudet. Oletus on, että naisten rinnat kuuluvat kaikille, mutta etenkin miehille", näin Helsingin yliopsiton sukupuolentutkimuksen dosentti Leena-Maija Rossi kertoi Ylelle ja aikalailla tottahan tuo on. Yhteiskunnan käsityksen mukaan rintani ovat vähemmän omassa omistuksessani kuin ne ovat miehen, jonka kehossa ne eivät ole kiinni. Kun olen sinkku, rintani ovat yleisessä omistuksessa, mutta kun olen parisuhteessa ne kuuluvat kumppanilleni. Jopa seksuaalisesta suuntautumisestani huolimatta rintani kuuluisivat silti miehille, vaikka en olisi koskaan ollut miehistä kiinnostunut tai ollut suhteessa miehen kanssa eikä olisi aikomustakaan olla. Mikä on oikeasti todella typerää. 

Kuten jo sanoin lapsena rinnat tai nännit eivät olleet koskaan itselleni ihmeellinen asia. Vasta sitten kun aloin itse käyttämään rintaliivejä - mikä tapahtui joskus viidennellä luokalla, enkä silloinkaan olisi niitä edes tarvinnut - aloin itse kasvamaan siihen ajatusmaailmaan, että nännien näkyminen paidan läpi on epäsopivaa. Mitä enemmän aika kului aloin myös ajattelemaan; jos rintaliivitkin näkyvät niin se on sopimatonta. Käytin todella pitkään väärän kokoisia rintaliivejä, sillä en uskaltanut pyytää apua vaatekaupassa uusia ostaessani. En kokenut mukavaksi puhua rinnoista tai näyttää niitä kenellekään. Edes omalle äidilleni. Ajattelin jopa etten saa näyttää rintojani kenellekään. Elin myös sellaisessa ajatuksen kuplassa, että rintani eivät olleet tarpeeksi viehättävät kun ne eivät olleet tietyn kokoiset. Tähän vaikutti suuresti empatiakyvyttömän eksäni sanat; "Jos mulla ois rahaa ostaisin sulle tissit." Tämä sai minut ostamaan täysin väärän kokoisia rintaliivejä vain, jotta rintani näyttäisivät isommilta.

Viime kesän loppu vaiheilla olin päässyt henkisesti hyvään paikkaan ja aloin tutkimaan enemmän omaa kehoani, jonka johdosta aloin olemaan enemmän sinut kehoni kanssa. Aloin hyväksymään sen tosi asian, että rintani olivat ja tulevat olemaan olemattomat, mikä nostatti todella paljon itseluottamustani. En oikeasti kotona käytä rintaliivejä, kuten ei varmasti moni muukaan niiden epämukavuuden vuoksi. Todellisuushan on myös etten itse edes tarvitse rintaliivejä, sillä rintani ovat niin pienet etteivät ne tarvitse minkäänlaista tukea. Sen lisäksi, että käytin aikaisemmin rintaliivejä jotta näyttäisin siltä, että minulla olisi suuremmat rinnat käytin niitä myös etteivät nännini vain näy paidan lävitse. Tällä hetkellä asia on ihan eri ja puen rintaliivit silloin kun siltä tuntuu.

En täysin ymmärrä syytä, miksi juuri naisten nännit ovat hyvin seksualisoituja. Syitä tälle on nimittäin monia, mutta itselleni se päivän selvin syy taitaa olla, että naisten oletetaan pukeutuvan miehiä varten. Jotta olisimme viehättäviä kumppanin löytämis aikeissamme ja tähän kuuluu rintojen korostaminen/esittely. Toisin kuin muualla eläin maailmassa, jossa uros on yleensä se "kauniimpi" ja yrittää saada naaraan huomion ulkomuodollaan ja naaras puolestaan on se vaatimattomampi. Hyvänä esimerkkinä riikinkukko. On myös hyvin huvittavaa, että nännin näyttäminen on jokseenkin ok jos kuvaan lisätään lapsi. Muuten nännin vilauttelu on aivan liian seksuaalista.

Sama liiallinen seksulaisointi kohdistuu myös tissivakoa kohtaan. Mitä syvempi tissivako, sitä seksuaalisempi se on ja samalla se on naiseuden merkki. Itse koin todella pitkään olevani "vajaa" koska minulla ei ole tissivakoa ilman rintaliivejä - ja koska käytin pitkään vääränlaisia rintaliivejä en edes niiden kanssa saanut sitä mehukasta tissivakoa itselleni. Se on jotenkin ihmeellistä miten tuo seksuaalisuus kietoutuu tuollaisten rasvakudosten ympärille, joiden tarkoitus on ruokkia jälkikasvua. Niiden olemassa ololle ei ole mitään muuta syytä. Tämä on jokaisen tiedossa ja silti niitä seksualisoidaan ja se sukupuoli jolla näitä ei ole määrittää minkä näköinen, kokoinen ja muotoinen viehättävän rinnan kuuluu olla. Sama pätee nänniin.

Pitäisikö uimarannoilla olla samat säännöt kaikille? Kyllä. Säännön ei kuulu mennä jos sinulta ei löydy makkaraa housuista pidät nännisi piilossa, vaan sen kuuluisi olla vapaa valinta. Miehet saavat kuitenkin vapaasti valita ovatko yläosattomana vai eivät, joten mikseivät naistekin saisi valita ilman, että saisivat osakseen paheksuntaa? Se että tällainen valinta olisi hyväksyttävää ei myöskään tarkoita, että sinun olisi pakko näyttää nännisi koko maailmalle. Se ei tarkoita, että jos/kun kaikki nännit olisivat ok näyttää, että sinun täytyy luopua omasta mukavuudestasi. Hyvänä esimerkkinä minä. Olen tämän asian puolesta, että "vapautetaan nännit!" mutta en itse juoksisi tuolla yläosattomana, vaikka se olisi sopivaa. En koe sitä mukavaksi, mutten myöskään koe epämukavaksi jos joku toinen tahtoo näin tehdä. Säännön ei pitäisi myöskään rajoittua pelkästään uimarannoille tai yleisiin saunoihin. Jos on epäsopivaa että nainen istuu terassilla rinnat paljaina niin kuuluu myös sama häpeän katseen kohdistua mieheenkin jolla ei sitä paitaa ole tai jonka nänni nöpöttää paidan läpi. Mutta valitettavasti tällä hetkellä asia on niin, että nainen voi olla joko siveä tai seksuaalinen. Ei molempia. Ja tähän vaikuttaa suuresti nännit ja niiden näyttäminen jotka löytyvät melkeinpä kaikilta.

Mitä mieltä itse olet asiasta?

Lue myös;

Kuinka näyttää hyvältä litteällä rintakehällä?

Naisen arvo perustuu vaatetukseen

Sekä Ylen julkaisema toinen artikkeli aiheesta; Naisen nänni pysyy piilossa, vaikka huippumallit paljastavat rintansa ja tekonännejä käytetään koruina - syynä on amerikkalainen seksivastaisuus


2 kommenttia:

 1. Hei,

  En ymmärrä väitettä, että naisen rinnat kuuluvat miehille. Missä mielessä? Olen nainen enkä halua nähdä toisten naisten rintoja paljaana missään siitä yksinkertaisesta syystä, että naisen rinnat reagoivat kiihottumiseen ja niistä näkyy liikaa sen ihmisen seksuaalisia toimintoja. Voi olla, että joillain naisilla näkyy vähemmän, mutta useimmilla rinnoissa verenkierron lisääntyminen viittaa seksiin. Aika paljon tai jonkin verran tietenkin myös imetykseen.

  Nämä kaikki ovat intiimejä ja on mielestäni hyväksyttävää, että ne asiat ovat intiimejä.

  En itse ihan sitäkään tajua, miksi miesten pitäisi mennä ilman paitaa. Jos epäoikeudenmukaisuus kärsii siitä, että miehet saavat olla ilman paitaa, niin sitten vain paita pakko miehille. Ei se sen kummempaa ole. Heidän rintalihaksensa eivät kuitenkaan reagoi yhtä voimakkaasti kiihottumiseen tai muihinkaan tunteisiin, joista näkyisi voimakasta viestiä muille.

  Uskonkin, että rinnat herättävät tunteita niin paljon, koska ne nimenomaan ovat moniin ihmisiin ja eri sukupuoliin ja eri seksuaalisen suuntauksen omaaviin henkilöihin niin voimallisesti vaikuttavia ja silti täysin kantajansa vastuulla. Rinnat voi koska tahansa napata esille tai peittää eikä katsoja voi tälle mitään. Miesten rintakehällä ei tällaista valtaa ole ja se ehkä pelottaa miehiä.
  Useimmiten naiset toivovat toisten naisten pitävän rintansa piilossa, koska rintoja on pitkään pidetty sukukypsänn naisen tunnusmerkkinä ja rintojen vilauttamista kutsuma seksiin. Siinä on sellaista koodista, jonka kumoamista on tietysti tehty jo 30-40- vuotta, koska koetaan, että naisten pitäisi voida kulkea rinnat paljaana edes rannalla.
  No, voihan he kulkea, mutta katoaako koodisto silti täysin koskaan? Miksi se pitäisi kadottaa? Onko rintojen pitäminen intiilialueena niin kovin hankalaa tai kamalaa?

  Minusta naisten vaatteet ja vaatetus on kaunista. Bikinit ovat ihania. Rintojen iho on herkkä ja joskus ohut. Miksi menisin missään ilman sitä kangasta rintojeni päällä? En näe oikein syytä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi hyviä pointteja, arvostan kommenttiasi. Asiassa kyse ei ole kuitenkaan siitä että lopetettaisiin bikinien tuotanto ja kaikki kävelisivät joko rintapaljaana tai ei ollenkaan - mukaan lukien miehet. Kyse on siitä, että rintojen seksualisointi karsittaisiin pois tai vähennettäisiin. Kuten itsekin sanoit rinnat ovat seksuaalinen asia. Tämä on se pointti jonka osoitit jopa omasssa kommentissasi ymmärtäväsi. Maailmasta löytyy kuitenkin kulttuureja joissa rintoja ei pidetä niin seksuaalisena asiana etteikö voisi olla rintamus paljaana.
   Väite; tissit kuuluvat miehille, on lähtöisihin siitä kun puhutaan ihan mistä tahansa ruumiinosasta lähtökohta sille kuinka esillä se saa olla tulee siitä kuinka paljon se kiinnittää miehen huomion. Kuinka paljon jonkin asian näkeminen kiihottaa miehiä. Nainen voi sanoa toiselle naiselle peitä itsesi, jos hän kokee paidattomuuden epämukavana, mutta mistä se epämukavuus on lähtöisin? Usein siitä että hänet on kasvatettu siihen käsitykseen, että se on synti, hävytöntä ja/tai epäsopivaa sillä miehet ovat tuoneet tämän ajatuksen esille, koska heistä se on seksuaalista. "Älä vain pukeudu tällä tavalla, sillä miehet eivät osaa pitää näppejään erossa." Miksi imettäminen, hyvin luonnollinen asia, koetaan seksuaalisena? Ainoastaan koska tissi tulee esille kun pitäisi antaa ruokaa omalle jälkeläiselleen. Itsessään ruokkiminen ei ole seksuaalinen asia, mutta naisen tissi on, joka miehen kiihottumisen vuoksi nähdään hyvinkin seksuaalisena asiana. Tällä "nännit vapaaksi" -liikkeellä ei ole tarkoitus sanoa, että nyt kaikki naiset kulkevat rintamus näkyvillä. Ei. Kokisin sen itsekin epämukavaksi. Tarkoitus on tehdä ihmisen kehosta keho.

   Poista

Pidetään kommentikenttä siistinä, kiitos ♥

Viimeisimmät postaukset