näin unen että lähdit - unien tulkinnasta ja mitä ero merkitsee

Sitä ei ajattelisi heti ensimmäisenä, että noitia voisi olla erilaisia maailmassa, mutta kun asiaa miettii tarkemmin niin noidatkin ovat loppujen lopuksi yksilöitä. Hekin pitävät eri asioista ja vahvuuksia löytyy tietyiltä osa-aluilta. Taikuutta löytyy kuitenkin kaikkialta, joten miksei myös noituus voisi keskittyä erilaisiin aihepiireihin? Tämän postauksen tarkoituksena ei ole kuitenkaan lähteä selittämään näitä erilaisia noitatyyppejä, vaan ottaa puheeksi yksi osa-alue, joka on itseäni kiehtonut aina; unet.

Unet ovat heijastuksia alitajuntamme syvimmästä kolkasta. Ne koostuvat elämämme kokemuksista, mutta se viesti jonka uni yrittää meille kertoa ei pitäisi ymmärtää kirjaimellisesti. Nimittäin todella monissa tapauksissa ne voivat tarkoittaa täysin erilaista asiaa kuin mihin ne viittaavat valvemaailmassa. Unimaailmassa nuo asiat mitsä uneksimme ovat enneminkin mieltymyksiä tosielämästämme. Tämän vuoksi meidän ei kuuluisi ottaa kirjaimellisesti näkemiämme unia tai antaa näiden huolestuttaa meitä tai pistää meitä uudelleen ajatelemaan elämäämme, kuten vaikka suhteitamme.

Itse näen hyvin harvoin unia, joista muistaisin jotakin, mutta silloin kun näen näissä unissa on yleensä samoja aiheita. Uni ei ole täysin sama, mutta saatan esimerkkinä uneksia koirasta joka seuraa minua tai että hampaani tippuvat. En välttämättä edes uneksi joka yö asiasta, mutta sama aihe tai yksi kyseinen hahmo pysyvät unen aiheena niin kauan kunnes olen käsitellyt asian valvemaailmassa. Itselläni usein unet liittyvät pelkoihin ja stressiin esim. tuo hampaiden putoaminen. Se on oikeasti suuri pelkoni ja olin pitkään nähnyt unta hampaideni putoamisesta ja kun sain kerättyä rohkeutta mennä hammaslääkärille unet loppuivat. Tästä aiheesta tulen todennäköisesti tekemään oman postauksensa - se on ainakin ollut jonkin aikaa suunnitteilla.

Alku vuodesta näin yhtä unta pari kertaa, mutta nyt kuluneen kuukauden sisällä olen nähnyt tätä kyseistä unta yllättävän paljon. Olen herännyt yöllä pieneen ahdistukseen, suruun ja pariin otteeseen itku kurkussa kun olen nähnyt unta, jossa R on lopettanut parisuhteemme. Uni ja sen ympärillä pyörivä pelko tuntuu todella typerältä, sillä meillä menee oikeasti todella hyvin, mutta uskon juurikin sen olevan jujuna tässä. Omaa parisuhde taustaani katsellessani voin hyvinkin myöntää etten ole ikinä ollut näin pitkään suhteessa joka on oikeasti terveellinen muiden silmissä että myös seinien sisällä. Minun ei tarvitse esittää onnellista kun kavereita tulee kylään, käymme äidilläni vierailulla, kun postaan jotain someen tai olemme ruokaostoksilla. On hyvin tärkeää ymmärtää, että tämä kyseinen uni josta tänään keskustellaan on oikeasti yllättävän yleinen pariskuntien keskuudessa eikä se tarkoita välttämättä, että asia toteutuisi. Tässä postuaksessa kerron, mitä tuo uni voi mahdollisesti merkitä.

Syitä voi olla todella monia miksi uneksit kumppanisi jättävän sinut. On kuitenkin tärkeää muistaa ettei tuon unen tulkitsemisen tarvitse olla negatiivinen. Suhteen loppuminen on todella iso muutos, mutta kun se heijastuu unessa se ei todennäköisemmin kirjaimellisesti tarkoita sitä. Uni voi helposti olla liittymättä mitenkään eroon. Tulkintoja on loputtomasti, mutta muutama hyvinkin yleinen syy siihen, miksi kumppanisi jättää sinut unessa voi olla;

  • hyvä enne
  • uni liittyy ystävyyssuhteisiisi
  • uni kuvastaa itsenäisymistä ja loittonemista
  • uni viestii pelkoja ja epävarmuuksia, mitkä kohdistuvat kumppaniisi
  • uni voi liittyä perheeseesi
  • uni voi myös tarkoittaa, että olet mustasukkainen

Oli kyseessä uni jossa poikaystäväsi lähtee, tyttöystäväsi jättää sinut tai minkä tahansa tyyppinen kumppani näyttäytyy alitajunnassasi lopettaen suhteenne unen pohtiminen auttaa todella pitkälle siinä, että tiedostat mikä saattaa olla vikana. Tämä tietenkin jos jotain on edes vialla.


hyvä enne // Yksi yleisimmistä tulkinnoista tämän kaltaisessa unessa on ymmärtää se fakta, että meidän alitajuntamme lähettää meille positiivisia viestejä oudoimmalla tavalla. Tämä yleisimmin ilmenee parisuhteiden kohdalla, jotka ovat jonkinlaisessa kriisissä. Kun näet unta että kumppanisi jättää sinut uni saattaa hyvinkin viestiä, että onnellisuus on pian tulossa. Pääsette ylitse tästä huonosta ajasta ja voitte aloittaa täysin puhtaalta pöydältä.

Hylätyksi tuleminen unessa ei ainoastaan viesti, että suhde päättyisi lopullisesti. Uni voi olla linkitettynä valvemaailmassa siihen tosiasiaan, että ero on jonkin uuden asian alku. Sellaisen asian lopettaminen joka ei toimi tarkoittaa uutta suuntaa ja mahdollisuutta olla jälleen onnellinen. Kun uneksit että kumppanisi jättää sinut voi myös olla täysin metaforinen ero. Se todellinen muutos voi viitata mihin tahansa osaan elämässäsi tai jopa omaan mielentilaasi.


uni liittyy ystävyyssuhteisiisi // Kuten jo sanoin, jos näet unta erosta kumppanisi kanssa uni ei välttämättä edes liity häneen ollenkaan. Yksinkertaisesti syy voi olla että tunteesi häntä kohtaan ovat niin voimakkaat, että ne siirtyvät muihin ympärilläsi oleviin ihmisiin. Esimerkkinä, saatat nähdä unta tuntemastasi henkilöstä, mutta kun heräät et tiedä kuka oli kyseessä. Unimaailmassa identiteetit ja ulkomuodot voivat hyvin sekottua, mutta se ei välttämättä tarkoita että tunnet juuri näin tuota kyseistä henkilöä kohtaan. Koska kumppani on läheinen suhde on hyvinkin mahdollista, että uneksit hänen jättävän sinut, vaikka kyseessä olisikin toinen suhde joka on tunnemaailmassa suht samalla tasolla. Mieti siis läheisiä ystäviäsi ja mieti sopiiko kyseinen uni kuvaan. Asia voi olla sellainen jonka pystyt pelastamaan, mutta samalla voi olla myös parasta vain päästää irti.


uni kuvastaa itsenäistymistä ja loittonemista // Ero unessa voi hyvinkin olla merkki siitä, että haluat enemmän itsenäisyyttä. Tämä ei tarkoita välttämättä eroa valvemaailmassa, mikä voi kyllä olla myös mahdollisuus. Monet meistä tuntevat tukahtumisen tunnetta parisuhteissa ja usein jopa ihan omasta halustamme. Muutumme laiskoiksi ja alamme olemaan liiankin riippuvaisia toisesta. Kun uneksit että kumppanisi jättää sinut se voi olla merkki että tahdot alkaa jälleen tekemään asioita itsenäisesti.

Kääntöpuoli voi toki olla myös että ette tee tarpeeksi asioita yhdessä. Tuollaisesta muutoksesta uneksiminen voi viesti alitajunnaltasi että tuokaa se romanssi takaisin tai ehkä lopettakaa vain suhde.


uni viestii pelkoja ja epävarmuuksia, mitkä kohdistuvat kumppaniisi // Yksi mahdollisuus on toki, että kumppanisi voi olla todella määräilevä tai kontrolloiva. Tällaisessa tilanteessa se että uneksit itsenäistymisestä tarkoittaa paljon enemän kuin uusien, erilaisten harrastusten löytämistä. Se liittyy enemmänkin siihen, mikä on parasta sinulle. Tämä uni voi ihan hyvin olla päättäväisyytesi, joka yrittää viestiä että haluat siirtyä tästä tilanteesta joka ei ole sinulle hyödyllinen. Tulkinta riippuu täysin yksittäisistä olosuhteista.

Uneksiessasi että kumppanisi jättää sinut voi hyvinkin heijastaa omia tunteitasi suhteestanne. Voit hyvin olla myös epävarma, mitä hän tuntee sinua kohtaan. Tämä ei tarkoita, etteikö hänellä olisi tunteita, mutta voit kamppailla sen kanssa miten itse tulkitset niitä. Tämän syyn vuoksi tällainen uni voi hyvä mahdollisuus. Puhu kumppanisi kanssa tunteistasi. Jos olet rehellinen ja avoin keskustelun käyminen voi olla todella hyvä asia pidemmän päälle.


uni voi liittyä perheeseesi // En tarkoita tällä että sinulla olisi sopimattomia tunteita perheenjäseniäsi kohtaan. Kumppani joka jättää sinut kuvastaa läheisen suhteen purkamista, joten aina kannattaa harkita voisiko kyseessä kenties ollakin joku toisenlainen läheinen suhde. Alitajuntamme usein sekoittaa läheiset asiat keskenään. Jos siis näet unta, että tyttöystäväsi jättää sinut mahdollisuus on että mielesi lähettää viestin liittyen äitiisi; oletko vihainen? Samalla tavoin ongelma voi myös kohdistua isääsi, sisaruksiasi tai muita läheisiä sukulaisiasi kohtaan.

Perhesuhteet voivat heijastua unissa parisuhteesi kautta luottamuksen ja läheisyyden vuoksi, joka on hyvin samantyyppistä niin perheen sisällä kuin parisuhteessa.


uni voi myös tarkoittaa, että olet mustasukkainen // Jos uneksit, että kumppanisi on uskoton ja tämä on syy eroonne tällaisen unen merkitys voi olla hyvin erilainen ja muuttuva. Uni voi tarkoittaa että tunnet epävarmuutta parisuhteestanne tai se voi olla yksinkertainen heijastuminen pettämisestä joka tapahtui aikaisemmassa suhteessa. Unesi heijastavat tämän kuvan nykyisestä kumppanistasi varsinkin sellaisessa tilanteessa jos pelkäät asian tapahtuvan uudestaan.

Kun unessa esiintyy mustasukkaisuutta se todennäköisesti osoittaa että sinulla on jotain ongelmia tai huolia. Mahdollista voi olla epäonnistunut kommunikaatio, väärinymmärrys jota ei ole ratkaistu tai jokin muu saman kaltainen ongelma. Mustasukkaisuus on merkki epäluottamuksesta ja hylätyksi tulemisen pelosta. Tällaisessa tilanteessa suosittelen lämpimästi puhumaan asiasta kumppanisi kanssa jotta saat varmuutta suhteenne vakavuudesta ja onko peloissasi minkäänlaista järkeä.



Omassa tapauksessani tuo unen teema heijastaa omaa pelkoani yhtäkkiseen muutokseen. Kuten olen asiasta ollut avoin edelliset kaksi suhdettani eivät olleet mitään terveellisimpiä ja tuoreempi ero jätti syvät arvet vaikka se ei kauaa kestänytkään. Se missä viisi vuotta kestänyt suhde empatiakyvyttömän eksäni kanssa jätti syvät arvet luonteeseeni - miten saatan puolustautua vittuilemalla ja saatan jopa kokea vaikeuksia ilmaista tunteitani tai mielipiteitäni - tuo parin kuukauden mittainen suhde rakkauden pommittajan kanssa puolestaan jätti minut hyvin pelokkaaksi itse parisuhteista ja istutti sellaisen siemenen mieleeni etten itse olisi terveellisen suhteen arvoinen. Muistutan kuitenkin että meillä oli kaikki hyvin, olimme avoimia ja pystyimme luottamaan toisiimme, mutta sitten yhdessä hetkessä se kaikki romahti. Siinä se uni oikeastaan pyöriikin. Yks kaks yllättäen R vain ilmaisee kasvotusten tai viestillä tahtovansa lopettaa suhteen, tarvitsevansa tilaa tai vastaavaa. Meillä on mennyt niin kauan hyvin, että alitajuntaisesti olen alkanut pelkäämään, mitä jos sama tapahtuu? Jospa R on samanlainen ja huomaa yhden pikku asian, joka saa hänen koko käsityksensä minusta muuttumaan ja pääättämänä ettei tämä suhde ole sitä mitä hän haluaa. Aivan kuten aikaisemmin kävi.

Suhteet ovat kuitenkin kaikki erilaisia samoin kuin ihmisetkin. Todennäköisyys, että päätyisi täysin samanlaiseen suhteeseen eri henkilön kanssa on todella pieni. Ei mahdoton, mutta hyvin hyvin pieni. Tällaisten asioiden pelko ei ole kuitenkaan turhaa, sillä se on mekanismi itsensä suojelemiseen. Mutta mikä on turhaa on olla pelon kanssa yksin. Järkevintä tällaisessa tilanteessa on kommunikointi. Kertoa kumppanille asiasta ja saada samalla se selvyys onko pelolla minkäänlasta perää. Kommunikointi on kuitenkin myös se perusta jokaiselle hyvälle ja terveelle parisuhteelle - jota loppupeleissä tämä oman pelkoni synnyttäjä ei ymmärtänyt, vaikka kommunikointia vaati.

Suosittelen oikeasti lämpimästi pitämään yllä unipäiväkirjaa, sillä se auttaa todellakin ymmärtämään itseään paremmin. Voit ostaa vihon jota pidät yöpöytäsi laatikossa ja kirjaat tähän ylös unesi. Suomalaisesta kirjakaupasta löytyy myös todella hyvä valikoima täytettäviä unipäiväkirjoja. Hyvä hankinta on myös kirja joka auttaa tulkitsemaan unia - vaikka Pieni kirja unista.


Pidätkö itse unipäiväkirjaa tai oletko koskaan tulkinnut omia uniasi?





Lue myös;

1 kommentti:

  1. Kyllä, nyt varsinkin yritän keskittyä uniin ja niiden kirjaamiseen. Uneni ovat monesti kuin elokuvia ja sieltä voi ammentaa ideoita omiin kirjoituksiini.

    VastaaPoista

Pidetään kommentikenttä siistinä, kiitos ♥

Viimeisimmät postaukset