Helposti kotona ... Kuplatee

Olen aina rakastanut leipomista. Yläaste ikäisenä monena viikonloppuna tein mokkapaloja ja söin suurimman osan niistä itse. En ole koskaan kuitenkaan ollut niin innostunut, että uraa olisin lähtenyt tällä alalla rakentamaan, mutta edelleenkin pidän sitä harrastuksena. Nuorempana rakastin tehdä muutamaa herkkua aina uudelleen ja uudelleen, sillä muistin reseptin ulkoa, mutta nykyisin tahdon tutkia enemmän ja kokokeilla uusia herkkuja. 

R osti minulle syntymäpäivälahjaksi vohvelipannun, jolla pystyy tekemään kuplavohveleita. Kuplavohvelit ovat olleet meidän juttu jo hetken aikaa ja minusta oli ihanaa saada tuo kuplavohvelipannu, sillä nyt voimme mennä pidemmälle luoden omia vohveleita. Tulen tekemään tästä kokeilusta oman postauksensa ja jaan pari reseptiä joita olemme testanneet jo, mutta tässä postauksessa hypätäänkin toisenlaiseen herkkuun, johon kiinnostukseni on herännyt. Nimittäin kuplatee.

Pandemian myötä oma kiinnostukseni erilaisia juomia kohtaan on herännyt ja varsinkin kuplatee on ollut yksi suurimmista kiinnostukseni herättäjistä. Kuplatee ei ole mikään uusi juttu. Suomessa sitä on ollut saatavilla jo pidemmänkin aikaa - juoma rantautui eurooppaan 2000 -luvun alussa - mutta viimeisten parin vuoden aikana se on herättänyt enemmän kiinnostusta. Kuplatee on Taiwanilainen juoma, jota on tehty erilaisina variaatioina jo 1940-luvulta lähtien. Juoma syntyi vahingossa, kun hyytelöpalloja tipahti teehen ja koska se maistui hyvältä sitä ruvettiin valmistamaan lisää. 

Kuplatee koostuu siis teestä (yleisimmin mustasta teestä), maidosta ja tapiokapalleroista, jotka ovat näitä niin sanottuja kuplia. Juomasta käytetään eri nimityksiä eri puolilla maailmaa. Jotkut sanovat kuplatee/bubble tea, jotkut kutsuvat sitä boba:ksi, toiset sanovat pearls eli helmiksi, Taiwanissa juomaa tai kuplia kutsutaan sanallla Zhēnzhū mikä tarkoittaa helmiä.

Olen testannut paria kuplateetä ja nyt mielenkiinnosta halusin kokeilla tehdä tätä kotona. Nyt kun vielä lempipaikkani on ollut suljettuna tämä on ollut mitä mainioin aika kokeilla itse. Juoman tekeminen on kaiken lisäksi todella yksinkertaista ja helppoa. Aineksiakin on ainoastaan kolme, mitä tarvitset. Ainoa pitkä prosessi on tapiokapallojen eli kuplien tekeminen. Tässä postauksessa jaan tuon reseptin sekä kuinka tehdä herkullista perus kuplateetä.


Tapiokakuplat

Tarvitset;

Vettä                     0,80dl

Fariinisokeria        0,60dl

Tapiokajauhoja     1,90dl


Näin toimit;

1. Lisää vesi ja fariinisokeri pannulle, aseta hella keskilämmölle. Keitä, kunnes sokeri liukenee ja seos kiehuu, n. 3-4 minuuttia. Lisää pieni määrä tapiokajauhoja ja keitä, sekoittaen koko ajan kunnes seos on tasaista. Jauho saattaa muodostaa möykkyjä, jos näin tapahtuu lisää hiukan vettä ja jatka sekoittamista. Kun seos on tasaista lisää puolet tapiokajauhoista ja sekoita voimakkaasti kunnes seos muuttuu tahmeaksi taikinaksi. Sammuta hella ja lisää loput tapiokajauhoista. Sekoita kunnes taikinasta tulee yhtenäinen pallo (kaikki jauho ei yhdisty taikinaan, tämä on ok). Anna taikinan jäähtyä hetki.

2. Siirrä taikina ja ylimääräinen jauho puhtaalle alustalle (itse asetin pöydälle leikkuulaudan päälle). Vaivaa taikinaa kunnes kaikki ylimääräinen jauho on yhdistynyt ja taikina on sileä pallo. Lisää vettä jos taikina tuntuu liian kuivalta ja jos taas se tuntuu liian tahmealta lisää tapiokajauhoja.

3. Jaa taikina kahteen osaan. Pyöritä taikina pitkiksi, ohuiksi "köysiksi" noin 6,35mm paksuiseksi. Leikkaa puoliksi jos ne muuttuvat liian pitkiksi. Leikkaa sitten "köysistä" pieniä noin 6,35mm kokoisia palasia. Pyöritä jokainen palanen pieneksi palloksi ja laita nuo pallot kulhoon, jossa on tapiokajauhoa. Tämä ehkäisee pallojen liimautumista toisiinsa. Älä leikkaa liian isoja paloja, sillä pallot laajenevat keittämis vaiheessa. 

4. Laita kattilaan vettä ja kiehauta se. Poista tapiokapallot jauhosta, samalla poistaen kaiken ylimääräisen jauhon ja lisää ne kiehuvaan veteen. Sekoita jotteivat pallot tartu toisiinsa kiinni, aseta lämpötila keskilämpöä alhaisemmalle. Anna pallojen kiehua hiljalleen n. 20 minuuttia välillä käyden sekoittamassa.


Kun kuplat tekeytyvät voit tehdä valmiiksi seuraavan asian, joka tuo hiukan enemmän makeutta teehen.

Fariinisokerisiirappi

Tarvitset;

Fariinisokeria           2,40dl

Vettä                        2,40dl

Näin toimit;

Lisää fariinisokeri ja vesi keskilämmöllä olevalle pannulle. Keitä kunnes sokeri liukenee, noin 5-7 minuuttia. Kaada siirappi lämmönkestävään kulhoon.


5. Kun tapiokapallot ovat valmiita valuta ylimääräinen vesi pois ja huuhdo pallot kylmällä vedellä. Laita pallot kulhoon, jossa on fariinisokerisiirappi ja anna niiden olla 30-60 minuuttia.


Musta tee

Tarvitset;

Vettä                      4,80dl

Mustaa teetä         6 pussia

Näin toimit;

Valmista tee, miten yleensäkin sen valmistat. Kiehauta vesi ja anna pussien olla vedessä ohjeen mukaisen ajan verran. Käytä mieluiten maustamatonta mustaa teetä.


Maitosekoitus

Tarvitset;

Half-and-Half                           3rkl

Makeutettua maitotiivistettä     3rkl

Näin toimit;

Half-and-Half on siis maitojuoma jossa on puolet maitoa ja puolet kermaa. En tiedä myydäänkö tätä valmiina Suomessa, mutta se on yksinkertaista tehdä itse. Sekoitat vain puolet maitoa ja puolet kermaa keskenään. Itse laitoin 2rkl maitoa ja 2rkl vispikermaa, sillä se sattui nyt löytymään kaapista. Lisää joukkoon myös maitotiiviste. Voit periaatteessa käyttää ainoastaan tuota Half-and-Half juomaa, jos et pidä niin makeasta kuplateejuomasta. Maitotiiviste nimittäin lisää makeutta jota on valmiiksi aika paljon fariinisokerisiirapin ansiosta.


Kuplateen kokoaminen

Haluamaasi lasiin laita 0,60dl fariinisokerisiirapissa olleita tapiokapalloja. (Tässä vaiheess voit lisätä jäätä, lasiin. Itse jätin tämän pois sillä meillä ei ollutkaan jääpaloja) Lisää 1,20dl mustaa teetä ja 3rkl maitoseosta. Sekoita laaja-aukkoisella pillillä ja tarjoile!


Jos kuplatee on se oma juoma itse suosittelen tekemään mahdollisimman paljon tapiokapalloja (vaikka tästä kyllä jää hyvä määrä yli), sillä niiden teko on se ainoa pitkä prosessi ja nuo pallot voi säilytää jääkaapissa. Tietenkään viikkoja ne eivät kestä. 

Oletko itse maistanut kuplateetä? Mikä on lempijuomasi tai lempipaikkasi käydä hakemassa tuota taiwanilaista juomaa?

Ei kommentteja

Pidetään kommentikenttä siistinä, kiitos ♥

Viimeisimmät postaukset