Ajatuksia aamukahvilla ... maskien käyttö normalisoituu

"The world as we know it is over." Näillä sanoilla alkoi Vogue lehden spesiaali numeron eräs kolumni, jossa siteerattiin Donatella Versacea ja kuten tekstissä sanottiin itsekin olen täysin samaa mieltä tämän muotisuunnittelijan kanssa. COVID-19 pandemia on laajentanut näkemystämme kaikilla mahdollisilla taajuuksilla, käytännöllisesti katsoen jokaisessa maassa. Mitä tulee tulevaisuuteen meidän on jatkettava katsomista eteenpäin, mukauduttava ja olla ottamatta asioita itsestään selvyytenä.

Napattuani tuon kesä-heinäkuun spesiaali numeron käteeni olen lukaissut sen läpi varmaan jo viisi kertaa aina päätyen samaan tulokseen; Maailma jonka tunsimme, sitä ei enää ole. Kaikki on muuttunut eikä mikään tule olemaan enää entisellään. Yksi asia, joka sai minut pohtimaan asiaa tarkemmin oli, juurikin se, mitä Vogue edustaa. Muoti. Mitä sille tapahtuu?

Jo niin kauan kuin jaksaakaan edes ajassa mennä taaksepäin muoti on ollut yhteisö, jota on ajanut  eteenpäin intohimo, taide, ilo ja kekseliäisyys. Sen ympärille on kehittynyt ikiliikkujan ala, joka vain muuttuu nopeammaksi, nopeammaksi ja nopeammaksi. Uusia mallistoja, uusia vaatteita, uusia tyylejä, uusia muotinäytöksiä ja aina vain nopeammin ulos sylkäistyä muotia kauppojen näyteikkunoille. Kunnes maaliskuussa kaikki sitten pystähtyi. Tehtaat suljettiin ja näytökset peruttiin. Ja iso kysymys heräsi, mitä tapahtuu näille ihmisille, heidän työlleen ja käden jäljelleen? Minun on vaikea pohtia tätä asiaa ja mahdotonta ymmärtää täysin, miltä se tuntuu kun tällainen asia viedään sinulta pois. Varsinkin silloin kun se asia on sinun intohimosi. Asia jota olet aina halunnut tehdä. En oikein itse voi pohtia asiaa tämän tarkemmin, sillä minulla ei ole kokemusta tästä eikä lähipiirissäni ole ihmisiä, joilta voisin asiaa kysyä. Toisenlainen kysymys kuitenkin heräsi mielessäni ja siitä tahdon puhua; Mitä tapahtuukaan sille muodille, jonka tunnemme tänä päivänä? 

Vogue oli kerännyt lehteensä ajatuksia eri suunnittelijoilta. Joseph Altuzarra, Alessandro Michele ja Domenico Dolce ovat vain yksiä, jotka kertoivat mielipiteensä kuinka koko pandemia tulee vaikuttamaan muotiin. Monet ovat ymmärtäneet kuinka paljon turhuutta muodissa onkaan ollut. Kuinka esimerkiksi muotinäytöksen päätapahtumana ovat mallit ja itse esiteltävä kokoelma, mutta tähän kuuluu oikeastaan myös ne ihmiset, jotka näytöstä tulevat katsomaan. Pandemia ja sen mukana tullut karanteeni on antanut suunnittelijoille ja tuottajille mahdollisuuden keksiä uusia tapoja kertoa tarinoita muodin kautta. Luoda täysin uusi tapa muotinäytöksien järjestämiselle.

Muoti on aina ollut yksi ylellisyyden merkki, mutta aivan varmasti pandemian myötä se tulee muuttamaan muotoaan. Sen sijaan, että muoti kuvastaisi jotain upeaa ja ennen kaikkea tarpeetonta, se tulee luultavimmin edustamaan jotain, mistä olla kiitollinen - jotain joka ilmaisee osallistumista ja yhteen kuuluvuutta kuluttamisen sijaan. Muoti on kasvattanut keskittymistään lokalismiin, kollektivismiin ja tarkoitukselliseen valmistukseen, jossa luonnonvaroja ei hyödynnetä, vaan pikemminkin uudistetaan tai uudelleen kätytetään on - tai ainakin pitäisi olla jo nyt - etusijalla suunnittelijoilla. Kuten Chloé's Natacha Ramsay-Levi sanoi; "Muoti on puhunut kestävyydestä jo vuosia; nyt on sen aika."

Muodissa tulemme aivan varmasti näkemään paljon muutoksia ja toivon mukaan se tulisi painottumaan tuotantoon enemmän. Kuitenkin jo nyt näkee kaduilla kävellessä, instagramia selaillesa ja YouTube videoita katsoessa yhden yhteisen tekijän, joka on jo tullut osaksi muotia. Siinä voi mennä hetki, mutta aivan varmasti jossain vaiheessa koko tämä pandemia on selätetty. Ihmiset eivät tule kuitenkaan unohtamaan tätä ja varmasti tapoja tulee jämään tuleville sukupolville, kuten kiivas käsien pesu. Yksi asia, joka kuitenkin tulee varmasti näkymään niin catwalkilla kuin kaduillakin vielä 20 -vuoden päästä; kasvojen peittäminen.

Luettuani tuon kyseisen lehden enemmän kuin kerran mielessäni on pyörinyt se ajatus kuinka kasvomaskit ovat tulleet jäädäkseen. Kyllä se on ehkä hiukan pelottavaa nähdä monia ihmisiä peittämässä kasvojaan, kun ei tiedä peittääkö hän oikeasti kasvonsa suojellakseen muita vai itseään vai vaan koska kehotus on noussut pintaan; pitäkää maskeja käyttäessänne julkista liikennettä. 

Tällä hetkellä myynnistä löytyy, mitä erilaisempia maskeja, mitkä antavat ihmisille mahdollisuuden ilmaista itseään ja tämä on sellainen asia, joka varmasti miellyttää monia. Monille muoti, vaatteet, ovat itsensä ilmaisua ja se että joutuisi käyttämään lääkärinmaskia tuottaa varmasti vaikeuksia. Tiedän koko lauseen kuulostavan tyhmältä, sillä maskihan on tarkoitettu niin sinun kuin muidenkin suojaksi, mutta olen töissä kuullut monien - varsinkin nuorien - sanovan, etteivät maskia aio käyttää koska "se näyttää typerältä". Kuulostaa itsekäältä, mutta ymmärrän täysin, mistä se kumpuaa. 

Maskin voi periaatteessa alkaa luokittelemaan jo nyt asusteeksi ja sellainen joka ei sovi omaan tyyliin pistää vain kapinoimaan koko asiaa vastaan. Käytin nyt sanaa asuste sen takia, sillä itse näen että tulevaisuudessa se tulee olemaan sellainen, jota tullaan myymään asuste nimikkeellä. Muotimaailma on ottanut tästä kaiken irti ja luonut eri tyyppisiä, näköisiä ja mallisia maskeja, jotka sopisivat jokaiselle. Maskeista pyydetään myös tällä hetkellä todella paljon rahaa, mutta tämä on myös antanut ihmisille mahdollisuuden olla luovia jälleen ja tehdä itse omat maskit. Pinterest varsinkin on pullollaan, mitä parhaimpia tutoriaaleja, kuinka tehdä omia maskeja edullisesti.

Itse voin myöntää, että lääkärimaskin käyttäminen tuotta itselleni ahdistusta. Periaatteessa syynä on maskin ulkonakö, sillä oma mieleni yhdistää nuo automaattisesti lapsuus ajan lääkärikäynteihin, joita oli paljon ja harvoin ne olivat minulle positiivisia. Niinpä se, että joutuisin itse käyttämään lääkärimaskia ahdistaa. Myönnän että alussa, kun THL:n kehotus käyttää maskeja julkisia käyttäessä astui voimaan elokuussa (suosittelen muutenkin seuraamaan THL:n sivuja tilannepäivitysten vuoksi ja seuraamaan heidän ohjeitaan) yritin pitää maskia, mutta ahdistuin nopeasti maskin käytöstä. Ajatus myös siitä, että maski pitäisi käytön jälkeen heittää roskikseen saa minut kiertämään nuo kertakäyttöiset kaukaa. Sitten sain äidiltäni kangasmaskin, joka toi minulle enemmän itseluottamusta pitää maskia ja näyttää esimerkkiä muille. Tämä sai minut myös ostamaan itselleni lisää maskeja, jotka voin pestä käytön jälkeen. Noudatan näiden maskien kanssa tällä hetkellä THL:n ohjeistusta maskien käytössä sekä jos maskin tuoteselosteessa on omat ohjeensa esim. pesuun liittyen, noudatan niitä.

Maskien käyttäminen ei ole missään vaiheessa herättänyt mielessäni kysymystä: miksi sitä pitäisi käyttää? En ole kyseenalaistanut sitä ja mitä enemmän päiviä, kuukausia tässä ollaan eletty tämän pandemian kourissa maskeista on tullut vain normaalimpi näky. Mikä puolestaan on vahvistanut omaa uskomustani siihen, että se on tullut jäädäkseen. Pandemian selätyksen jälkeen monet tulevat varmasti silti pitämään maskeja pelosta johtuen tai koska se on tullut osaksi omaa identiteettiä, omaa tyyliä. 

Maailma on muuttunut hirveästi kuluneiden kuukausien aikana, ei ainoastaan muodin ympärillä, ja tulee aivan varmasti muuttumaan lisää. Halusin tuoda tällä postauksella pieniä ajatuksia esille, mitä tuo lehti herätti minussa ja mitä maskien käyttäminen on nostanut pintaan mielessäni. Minkälisia muutoksia  puolestaan itse olet huomannut pandemian aikana? Entä mitä ajatuksia maskien käyttäminen herättää sinussa?


P.S. Suosittelen myös suuresti lataamaan sovelluksen Koronavilkku. Se auttaa sinua pysymään turvassa sekä jos olet saanut tartunnan pitämään muut turvassa.

1 kommentti:

  1. Wau, osaat niin hyvin tiivistää ajatuksesi tekstiksi! Todella upea kirjoitus ja ihanaa pohdintaa.

    Maskit olen ottanut käyttöön julkisissa kulkuvälineissä. Eniten niissä inhottaa juuri se hankaluus ja ikävä olo, kun ei saa kunnolla raikasta ilmaa. Mutta nyt tämä aika on tällainen ja kaikkeen täytyy tottua vaikka sitten pitkän ajan kuluessa.

    VastaaPoista

Pidetään kommentikenttä siistinä, kiitos ♥

Viimeisimmät postaukset