Kuinka nollata elämäsi + toteuttaa tavoitteesi vuonna 2023

Vuoden 2022 viimeinen kuukausi sai minut todella hyvälle mielentilalle uudesta vuodesta ja tulevista tapahtumista. Mitään tajunnan räjäyttävää muutosta ei ole siis tapahtunut, mutta kaiken kaikkiaan viime kuukausi meni niin hyvin omasta mielestäni, että olen jaksanut pitää hyvää mielentilaa yllä jopa vuoden 2023 puolelle. 

En ollut oikein asettanut mitään tavoitteita viime vuodelle, mutta siitä huolimatta päädyin kuitenkin peilailemaan edellis vuoden tapahtumia ja katsomaan mikä viime vuodessä meni vikaan, mitkä olivat asioita joita tahtoisin muuttaa. Onnistumisia kyllä oli, mutta päätin kuitenkin painaa nollaamis nappia.

Asioiden nollaamisen ei kuitenkaan tarvitse tapahtua vuoden tai kuukauden lopussa eikä edes sen vuoksi, että elämässä on tapahtunut suuria muutoksia. Nollaaminen voi tapahtua koska tahdot esim. muuttaa elämäntapojasi.

Miten nollata elämä?

Yleisimpiä nollaamiseen kuuluvia tehtäviä on;

  • listan luominen asioista, joista tahdot päästää irti
  • siivoaminen tai yleisimmin turhien tavaroiden pois heittäminen
  • tavoitteiden kirjaaminen ylös sekä kuinka saavutat nuo tavoitteet
  • johdonmukaisuuten oppiminen
  • viivyttelyn lopettaminen
  • rutiinien asettaminen
  • oman hyvinvoinnin ja terveyden asettaminen edelle
  • uusien tapojen omaksuminen sekä vanhoista irottaminen
  • asioiden peilaaminen, arvioiminen sekä näistä irti päästäminen. 

Ensimmäiseksi sinun on kuitenkin pohdittava syy sille miksi tahdot nollata elämäsi. Mikä sai sinut tahtomaan nollata elämäsi? Miksi juuri nyt? Tälle pitäisi olla syy, jonka saat helposti selville kun istut alas ja kirjoitat ylös mitä ikinä aiheesta mieleesi juolahtaakaan.

Oma syyni nollaamiselle on, että olen viimeiset pari vuotta tuntenut oloni todella hyväksi mielessäni. Edelleen joitankin ahdistuksen ja masennuksen ajatuksia myllertää mielessäni, mutta ne eivät ole niin suuresti läsnä ja usein miten ne liittyvät asioihin joihin kykenen kuitenkin vaikuttamaan teoillani. Tahdon tuoda tuon hyvän olon esille myös ulkoisesti sekä ennen kaikkea sisällyttää sen rutiineihini.  


Mitä asioita olen aloittanut + aion aloittaa vuonna 2023 tehdäkseni siitä paremman?

Kuntoilu - Tietenkin mielessäni on heti ensimmäisenä aloittaa salilla käyminen ja tämä on sellainen asia, jonka olen suunnitellut aloittavani vasta syksyllä, sillä töiden ja opintojen lisäksi salijäsenyyden hankkiminen ei tunnu sopivalta tälle keväälle. Tahdon kuitenkin lisätä kalenteriini viikottaista kuntoilua johon kuuluisi kävely, n. 10 minuutin jooga aamuisin sekä uiminen. Tarkoitukseni olisi yrittää jollain tavalla liikkua päivittäin.

Säännöllinen ihonhoito rutiini - Tähän kuuluisi myös viikottainen self-care sessio, jonka yritän parhaani mukaan asettaa sunnuntaille, mutta myös parempi päivittäinen ihonhoito rutiini. Eikä tämä tarkoita ainoastaan kasvoja, vaan koko kehoa.

Ruokailu - Olen todella hyvin päässyt päivittäisen ruokailun makuun, ja syön nykyään ainakin kaksi kunnon ateriaa päivässä (lounas ei välttämättä ole lämmin, mutta kuitenkin täyttävä). Tarkoituksenani on vihdoin ja viimein saada itseni syömään myös aamupalaa, joka on aina ollut minulle suurin haaste. Tämä ei tarkoita sitä, että minun täytyy herätä aamuisin aikaisemmin, vaan tämä tarkoittaa, että minun on muutettava aamurutiinejani sellaiseksi johon sisältyy aamupalan nauttiminen.

Suunnittelu - Olen aina pitänyt asioiden suunnittelusta, mutta olenko koskaan oikein toteuttanut niitä? Kyllä ja en. Joulukuussa pitämäni joulukalenteri sai minut näkemään jälleen suunnittelun hyvät puolet ja pienin askelin olen ottanut tämän osaksi arkirutiinia. Tämä on kaiketi tärkein kohta myös nollaamisessa ja ylipäätänsä tasapainoisen ja onnellisen elämän saavuttamisessa. Että suunnittelee ja pitäytyy myös siinä suunnitelmassa, mutta muistaa myös tehdä suunnitelmasta mahdollisimman joustavan, jotta sitä on helppo muokata jos ja kun elämä heittäytyy hiukankin hankalaksi. Tämän kanssa olen ottanut käyttööni notion sivuston. Jo viime vuonna se oli osa arkielämäni suunnittelua ja olen todellakin todennut sen hyväksi paikaksi suunnitella kaikkea maan ja taivaan väliltä sekä antaa samalla luovuuden tulla esille.

Lukeminen - Ikäväkseni joudun myöntämään etten ole pitkään aikaan aukaissut yhtäkään kirjaa, mikä enemmän kuin paljon harmittaa minua. En tahdo asettaa mitään tavoitetta, että lukisin esimerkiksi yhden kirjan kuukaudessa, sillä olen todella hidas lukija ja kokisin tämän omalla kohdallani liian painostavaksi. Tiedän nimittäin etten kykene tätä toteuttamaan. Tahdon kuitenkin yrittää lukea yhden luvun joka ilta ennen nukkumaan menoa. Yritän pitää kirjavalikoiman itseapu- sekä fantasi kirjoissa.

Vauva askeleet - Tämä on varmaan kuitenkin kaikista tärkein asia, jonka yritän pitää mielessäni. Nimittäin pienten askelten ottaminen kohti tavoitteitani. On parempi tehdä jotain pientä kuin olla tekemättä mitään ollenkaan. Olen myös huomannut viimeisen viikon aikana viiden minuutin säännön auttaneen tässä todella paljon. Jos minusta ei ole tuntunut siltä, että tahtoisin tahtoisin tehdä jotain olen ajatellut, että tee edes viisi minuuttia ja useimmiten olen tehnyt asiaa kaummin kuin viisi minuuttia. On kuitenkin myös ok tehdä asiaa vain viisi minuuttia kuten koulutehtävät, tiskaaminen tai jooga. Kesti sitä viisi tai viisikymmentä minuuttia olen silti aina energisempi ja tunnen oloni paremmaksi ja tätä haen näillä teoillani; hyvää oloa.

Budjetin luominen - Tahdon luoda itselleni budjetin, koska minulla on paljon asioita joihin tahdon rahaa säästää sekä tahdon päästä irti siitä hetken mielejohteen ostelusta. Minulla on myös pieni idea miten lähden tätä budjettia toteuttamaan, mutta en voi sanoa sen toimivuudesta ennen kuin aikaa on kulunut muutama kuukausi. Viimeiset kaksi vuotta ovat myös hyvin paljon pyörineet sen ympärillä, että olen tahtonut käyttää suurimman osan ylimääräisestä rahastani tavaraan. Tämä ei ole ollut mikään järkevin asia toimia, mutta viiteen vuoteen en voinut itse ostaa itselleni mitään ilman, että tästä minua syyllistettiin. En siis tunne huonoa omatuntoa (ainakaan enää) tästä pienestä tuhlailusta, mutta nyt jos mikä on hyvä aika aloittaa jyrkempi budjetointi sekä ennen kaikkea tulevaisuuteen sijoittaminen.

Sosiaalinen media ja sisällön tuotanto - Asia jonka huomasin joulukalenterin kanssa oli, että minua auttoi todella paljon postausten luomisessa aihe. Päätin siis, että tahdon tehdä tämän saman ylipäätänsä sisällön tuotantoni kohdalla ja aiheita on enemmän kuin yksi. Opiskelu (kuinka onnistua opiskeluissa, kuinka elää harmoniassa töiden ja opiskeluiden kanssa), elämän romantisointi (my dayt/vlogit) sekä Glow Up (päivityksiä tavoitteistani, paranemismatkani, henkinen ja fyysinen hyvinvointi). Tulen myös näiden asioiden lisäksi sisällön tuotannosta, sillä tämä on yksi aihe johon opintoni tulevat painottumaan nyt kevään opinnoissani.

🤎🤎🤎

Jos ajatusmaailmasi on siinä pisteessä kuten minulla, että tämä on se vuosi, joka on sinun vuotesi suosittelen lämpimästi kurkkaamaan Alician videon aiheesta 'how to make every year your year' ja ylipäätänsä hänen YouTube kanavansa ja/tai podcastinsa The Glow Up Secrets. Valitettavasti nämä ovat kuitenkin englanniksi, mutta jos jaksat keskittyä kuunteluun niin ihmeessä kurkkaa hänen somensa!


Miten sinun vuotesi 2023 on lähtenyt käyntiin? Oletko tehnyt mitään lupauksia tai tavoitteita tälle vuodelle?

Ei kommentteja

Pidetään kommentikenttä siistinä, kiitos ♥

Viimeisimmät postaukset