ADULTING 101 | 10 VINKKIÄ JÄRJESTELMÄLLISEMPÄÄN ELÄMÄÄN

YJFQ5242
CQCH0928
Koulun alku on omalla tavallaan kuin uusi vuosi. Silloin tehdään lupauksia, että tänä lukuvuonna tsempaan paremmin koulussa, opiskelen ahkermmin. Omassa tapauksessani ne jäivät aina vain lupauksiksi. En koskaan oikeastaan itse ajatellut asiaa pidemmälle, mutta avain sana tässäkin asiassa on järjestelmällisyys, joka onkin tämän päivän aiheena.

Tuntuu, että vasta kun muutin omaan asuntoon niin aloin ymmärtämään aikuisuuteen liittyviä asioita sekä aloin tekemään niitä juttuja, jotka olisi voinut aloittaa jo yläasteella. Kuten järjestelmällisyys. Samalla tämä on kolmas postaus adulting 101 postaussarjasta. Tämän postauksen vinkit ovat ehkä enemmän elämään liittyviä, mutta ne voi soveltaa melkeinpä mihin tahansa tilanteeseen kuten vaikka koulun käyntiin.

DCMG9513
KIAW3884
1. Laadi suunnitelma - Mikä on se asia, jota kohtaan tahdot olla järjestelmällisempi? Pitääkö sinun järjestää vaatekaappisi, sosiaalinen elämänsi, opintojesi aikataulu, aloittaa meal preppaus, järjestää keittiösi kaapit, luoda budjetti vai siivota koko olemassaolosi ja aloittaa ihan puhtaalta pöydältä? Päätä mitä tarvitsee tehdä ja mitkä askeleet tarvitset, jotta pääset tavoitteeseesi.

2. Yksi kokonainen päivä - Valitse ja suunnittele päivä jolloin käyt läpi kotisi/huoneesi jokaisen alueen, jotka tarvitsevat pientäkin järjestyksen vaihdosta. Ota kaikki tavarat pois ja laita ne hetkellisesti yhteen paikkaan. Palaa takaisin tähän tyhjentämääsi alueeseen. Oli se sitten vaatekaappi tai keittiön hyllykkö niin keksi uusi systeemi laittaa kaikki järjestykseen. Yksi kerrallaan ala laittamaan sitten tavaroita takaisin tähän uuteen järjestykseen. Kierrätä kaikki ne asiat, joilla ei ole enää mitään käyttöä tai jos joku vain vie turhaa tilaa. Jos et ole käyttänyt tai tarvinnut sitä viimeiseen vuoteen niin se lähtee.

3. Laadi sääntöjä - Päätä budjetistasi. Laadi viikottainen treenirutiinisi. Listaa ruokaostoksesi budjettisi mukaisesti. Valitse yksi tietty päivä meal preppausta varten. Päätä kuinka monta tuntia päivässä keskityt ainoastaan opintoihisi. Laadi oikeasti kovat säännöt joita uusi järjestelmällinen sinä aiot noudattaa.

4. Kirjoita asioita ylös - Älä ole niin luottavainen omaan muistiisi, että pystyisit pitämään kirjaa kaikesta, mitä teet. Pidä pientä muistikirjaa laukussasi tai käytä puhelimesi muistio sovellusta. Aina kun sinusta tuntuu että nyt olisi sellainen asia mielessä, joka täytyy myöhemmin muistaa niin kirjoita se ylös.

5. 20 minuutta päivässä - Käytä 20 minuttia joka aamu tai ilta laatien suunnitelman tulevalle päivälle, luoden tai tarkistellen tehtävälistaasi.

6. Ala käyttämään rahanhallinta sovellusta - Puhelimiin löytyy todella monia sopivia sovelluksia esim. Spending Tracker ja Fudget. Itse käytän Pocket Expense nimistä sovellusta. Sillä on helppo pitää kirjaa kuinka paljon rahaa saat, milloin kaikki laskut pitää maksaa, kuinka paljon rahaa käytät ja mihin käytät sitä sekä se auttaa keksimään tavan säästää rahaa. Toinen vaihtoehto on jos et tahdo sovellusta ladata niin kirjaa menot ja tulot vanhanaikaisesti ylös kalenteriisi, bujoosi tai ihan vain johonkin vihkoon.

7. "Korvaa se" systeemi - Aina kun sinulla on olo että tahdot ostaa jotain uutta niin laadi sääntö että ennen uuden ostamista sinun täytyy lahjoittaa tai antaa pois jokin sinulla jo oleva esine tai asia. Esimerkiksi, jos tahdot ostaa uudet kengät niin lahjoita vanha pari kenkiä tai vaikka käsilaukku, jota et enää tarvitse. Jos tahdot ostaa uuden kynttilän niin ensin polta se vanha loppuun, joka sinulal on ennen kuin annat itsellesi luvan käydä ostamassa uuden. Yksinkertaista vai mitä?

8. Luo lista salasanoja - Käytä yksi tunti siihen että kirjoitat ylös kaikki käyttäjänimesi ja salasanasi kaikille tileillesi, joita olet koskaan luonut. Myös koulun wilma tunnus sekä fronter - jos näitä koulussa käytätte - ja totta kai salasana koulun tietokoneelle pääsemiseksi. Pidä tuo paperi jossain turvallisessa paikassa ja päivitä sitä aina kun vaihdat salasanan tai jos kirjaudut jonnekin uuteen paikkaan.

9. Laadi itsellesi aikataulu ja deadline - Oli tavoitteesi mikä tahansa - autotallisi siivoamisesta blogin perustamiseen - luo deadline jolloin sinun täytyy olla valmis ja siitä sitten luo aikataulu, jotta pysyt tietyssä tahdissa ja pääsisit sitten tavoitteeseesi.

10. Minimoi - Älä ylikompimoi tätä järjestelmää. Älä yli saturoi omaisuuttasi. Minimoi ne asiat jotka omistat ja prosessi jonka kautta teet asioita, jotta pysyisit järjestelmällisenä sekä saisit yksinkertaistettua elämäsi. Omaisuutesi ja rutiiniesi minimointi ei ainoastaan tee siitä helpompaa pysyä tällä tiellä, pitäen ympäristösi siistinä ja tehden epäjärjestyksestä kaukaisen muiston, vaan se myös tuo sinulle mielen rauhan, jota et koskaan ajatellut olevan olemassa.

IMG_1391


P.S. Jos olet teen hyvä ystävä suosittelen lämpimästi maistamaan tätä Althauksen Rooibush Strawberry cream teetä, jota ainakin Helsingissä voi ostaa paikasta nimeltä Kaffecentralen.





edelliset Adulting 101 postaukset: 5 ASKELTA BUDJETIN LUOMISEEN

1 kommentti:

  1. Hyvä listaus! Tällaisia suunnitelmallisia postauksia on aina hauska lukea, kun itse on niin impulssiivinen. Yleensä mä luon viikolleni joitakin päätehtäviä, jotka olisi hyvä saada jossain vaiheessa alta pois (esim kuntoilu ja pyykinpesu), mutta muuten mun päiväni ovat sellaista vapaata fiilisvirtaa. Ehkä suunniteltuna useampia juttuja saisi päätökseen, mutta ei jaksa stressata, tällainen toteuttamisen vapaus on hyvää vastapainoa opiskeluvuosien kiireellisyydelle :)

    VastaaPoista

Pidetään kommentikenttä siistinä, kiitos ♥

Viimeisimmät postaukset