10 + 1 ASIAA JOTKA OLEN OPPINUT VUODEN AIKANA

Hiukan yli vuoden oon nyt asunut tässä pienessä yksiössä Vantaalla ja voin sanoa että elämä omassa asunnossa on kyllä ihanaa, mutta on siinä omat huonot puolensakin. Tämä oli sellainen asunto jonka harkitsemista en miettinyt ollenkaan sillä tarvitsin asunnon. Asuin Rillen luona Hyvinkäällä ja mun oli pakko saada oma asunto lähempää kouluani, sillä en tahtonut muuttaa takaisin äidin luokse. Tämä sijaitsee kyllä aivan täydellisellä paikalla, mutta asunnon koko on ehkä enemmän se ongelma. Ja onhan tässä asunnossa muutamia pieniä ongelmia esim. jääkaappi jota ei varmasti ole vaihdettu ikinä. Tässä postauksessa en kuitenkaan aio valittaa tai hehkuttaa tätä asuntoa. Koska olen asunut vuoden omillani niin ajattelin listata ylös sekä kertoa teille mitä kaikkea omilleen muuttaminen on opettanut mulle.

koti4

koti1

1. Ruokakaupassa käyminen // Kokkaaminen ei oo koskaan ollut mulle vaikea juttu, sillä opetellu tekemään ruokaa 14 -vuotiaasta lähtien. Kaupassa käyminen on kuitenkin ihan toinen juttu. Aluksi oli todella vaikeaa olla ostamatta turhuuksia. Huomasin myös kuinka nopeasti leipä homehtuu ja nyt oonkin ruvennut säilyttämään sitä jääkaapissa, sillä vain mä sitä syön. Nykyään osaan valkata sen halvimman vaihtoehdon sekä oon oppinu katsomaan sitä kuinka paljon pakkauksessa on esim. jauhelihaa. 

2. Pesukoneen tärkeys // Oli aivan sama kuinka paljon vaatteita sulla olisi niin pesukone on ehdoton taloudessa. Mun taloyhtiössä ei ole pesutupaa, joten joudun todella pitkään ravaamaan äitini luona pesemässä pyykkiä kunnes sitten se pesukone viimein hankittiin tänne. Huomasin että sitä pyykkiä kertyy todella paljon ja todella nopeaan tahtiin. 

3. Tiskit eivät pese itseään // En vihaa tiskaamista, mutta vihaan sitä kun sitä kertyy ihan koko ajan. Mulla ei ole astianpesukonetta, joten joudun tiskaamaan joka päivä ainakin kerran. Riippuen myös siitä teenkö ruokaa. 

koti3

koti2

koti7

4. Maksa laskut heti // Mitään laskua ei kannata lykätä. Kaikki kannattaa maksaa heti silloin kun pystyy. Itse maksan nykyään jokaisen heti silloin kun saan tuen.

5. Nosta rahaa pahan päivän varalle // Tämä kannattaa varsinkin tehdä silloin jos elää kelasta saamilla tuilla niin kuin mä. Muutenkin tämä on ihan hyvä juttu. Aina kun sitä rahaa tulee nosta tililtä 50-100 euroa ja laita se johonkin talteen. Se on se vararaha ruokaan, jos rahat sattuvat loppumaan. Tästä kannattaa oikeasti pitää kiinni myöskin.

6. Polkupyörä ei oo mikään  turha juttu // Nyt tässä kesällä oon huomannu kuinka kätevä polkupyörä oikeasti on. Tässä on vieressä kaksi k -kauppaa, mutta kahden kilsan päässä on puolestaa Lidl jossa on parempi tehdä niitä ruoka ostoksia. Pyörä on muutenkin aina hyvä hankinta.

7. Tee ostoslista // Mitkä on niitä asioita joita tarvitse? Entä niitä jotka kuulsotavat tosi tarvittavilta mutta ovat oikeasti turhia? Tee lista näistä asioista ja hanki ensimmäisenä ne tärkeät. Kun oikeasti kunnolla mietit kumpi on se mitä tarvitset enemmän: mikro ruuan lämmittämiseen vai tehosekoitin smoothieiden tekoon? Osta se mikro, sillä siitä tulee paras ystäväsi. Ne hiukan turhemmat odottaa kyllä siellä kaupan hyllyllä ja voit hankkia ne myöhemminkin.

koti6

koti5

8. Apua saa pyytää // Omilleen muuttaminen ei tarkoita sitä että silloin pitäisi myös lopettaa avun pyytäminen tai kyseleminen mitä tehdä jos jotain tapahtuu. Ei ole myöskään väärin kertoa jos jokin on vikana, sillä silloin asia voidaan korjata. 

9. Naapureihin kannattaa olla kontaktissa // Pienenä mä luulin että äiti ystävystyi naapureihimme koska on kunnon hölösuu - äitini rakastaa juttelemista - mutta tajusin ettei se ole niin. Pihanaapureihin ja samassa rapussa oleviin ihmisiin kannattaa tutustua tai ainakin moikata ja muuten vain hölistä. Itse olen saanut hiukan vanhemman ystävän viereisestä talosta. On hyvä aina välillä kysyä seinänaapureilta että ei kai musiikki ole liian kovalla. Naapureiltakin voi sitten kysellä kaikenlaista jos on kysyttävää esim. missä pyöräkellari on tai missä se meidän taloyhtiön sauna on.

10. Älä tyydy yhteen kävelyreittiin // Itse kun muutin tähän asuntoon - Rille ei muuttanut mun kanssa - niin kävelin aina samaa reittiä kauppaan. Myöhemmin sitten tajusin että täällä on toinenkin kauppa, joka sattuu olemaan lähempänä - tosin toisessa suunnassa. Muuton jälkeen kannattaa ottaa itselleen sellainen päivä jolloin lähtee kiertelemään lähiympäristöä. Itse oon löytäny toisen kaupan lisäksi, koirapuiston, minigolfpaikan, kaksi heseä sekä uimarannan. Hiukan kauempaa löytyy sitten mäkkäri, lidl sekä itse Myyrmäen kauppakeskus Myyrmanni.

+ 1 Ota ensimmäinen asunto jota sulle tarjotaan // Tätä en oo oppinu tässä omillani asuessa vaan opin sen ennen sitä ja ajattelin että on hyvä sanoa tämä silti. Tiedän nimittäin että siellä maailmalla on paljon ihmisiä jotka tarvitsevat asunnon, mutta ovat ihan liian pikku tarkkoja siitä millainen se on. Otetaan esimerkkinä mun pikkuveli. Ekan asunnon ei tarvitse olla hieno ja täydellinen. Sen kuuluu olla mahdollisimman helppo, jotta opit mitä se itsenäistyminen on. Varsinkin jos otat asunnon opiskeuiden vuoksi niin älä katso sitä ulkonäköä vaan ennemminkin sijaintia. Sitä kuinka helposti pääset kouluun. Mä otin tän asunnon vain koska se on kävelymatkan päässä mun entisestä lukiosta. Hyväksi on myös käynyt nykyisissä opinnoissa parin sadan metrin päässä oleva juna-asema.

Minkälaisia asioita sä oot oppinut kun muutit omillesi?

xoxo
Paula

6 kommenttia:

  1. Tosi hyödyllinen postaus! :) Mulla nyt on yksin asumista vasta viis päivää takana, mutta oon myös huomannut sen, kuinka yllättävän vaikeaa kaupassa käyminen loppujenlopuksi onkaan :D Sitä ostaa helpsti kaikkea vähän turhempaa, josta nälkä ei lähde tai se ei pidä nälkää kauaa.

    VastaaPoista
  2. Tosi hyvä postaus, kaikki vinkit tosi hyödyllisiä! :)

    VastaaPoista
  3. Tää oli nyt hyödyllinen postaus kun parin viikon päästä itellä koittaa muutto omaan kotiin. Jos musta ois kiinni ni ehdottomasti haluaisin pyykki- ja tiskikoneen, mutta mun tuleva kämppä on niin mini ettei oo mitään toivoa et sais sellaisey mahtumaan :D saa nähdä miten mä selviän sitten itsenäisestä asumisesta!

    Sanna / pannariblogi.blogspot.fi

    VastaaPoista
  4. Kiva postaus! Monet näistä asioista huomasin itsekin silloin reilu kolme vuotta sitten, kun muutin ekaan omaan asuntoon. :D

    VastaaPoista
  5. Itse oon samaa mieltä noiden kaikkien yllämainitsemiesi kohtien kanssa! Mun mielestä kaapeissa kannattaa olla aina kuiva-aineita jne. Myös siivouspäivä vähintään kerran viikossa on must, sillä kyllä sitä likaa kertyy nopeasti :)

    VastaaPoista
  6. Hyvä postaus! Aikalailla samoja juttuja oon myös itse oppinut näiden omien kahden vuoden aikana. Varsinkin ton vikan kohdan allerkirjotan, ekan asunnon ei missään nimessä tarvitse olla se upein vaihtoehto!!

    VastaaPoista

Pidetään kommentikenttä siistinä, kiitos ♥

Viimeisimmät postaukset